Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Aegon: Harde ondergrond

De markten zijn weer volop in beweging. Net zo enthousiast als de AEX precies een week geleden uit haar startblokken schoot, zo diep in mineur start de graadmeter aan deze handelsweek. De truc is om door alle stofwolken heen de blik gericht te houden op het grotere proces. Waar liggen de kansen en waar schuilen precies de gevaren. Vandaag de focus op Aegon. Dit aandeel valt namelijk volgens ons in de categorie kanshebbers. Hieronder leest u waarom.

U kent inmiddels onze slogan: Een trend is een trend. Wordt de blik op de bijgeleverde grafiek geworpen dan blijkt dat de trend in Aegon al sinds het midden van 2011 een duidelijke richting kent. Met deze kennis in het achterhoofd moet dan ook naar de ontwikkeling gedurende de achterliggende weken/maanden gekeken worden. De daling valt in de grafiek slechts te omschrijven als een correctie. Een reactiebeweging binnen de grotere opwaartse beweging. Het einde van de correctie lijkt nabij. Deze stelling is op de volgende feiten gestaafd. 

Over alle toppen van 2014 kan een trendlijn getrokken worden. In de euforie bij de start van 2015 is dit dalend juk doorbroken. Nu stelt een van de stelregels uit “de Dikke Nikken” dat het verstandig is om oude trendlijnen door te laten lopen omdat zij later veelal opnieuw een rol gaan spelen. Exact wat nu plaatsvindt bij Aegon. De voormalige weerstandlijn fungeert als steunpilaar. Daarnaast ziet u een fibo-grid ingetekend staan. Eerder deze maand en ook vanochtend heeft het derde correctieniveau van de voorafgaande stijging als vangnet gefungeerd. U weet dat hoe vaker en harder je op een ondergrond slaat, hoe steviger deze ondergrond wordt. 

Tot slot de RSI. Sinds de start van de opwaartse trendmatige beweging in 2011 fluctueert de indicator netjes in een Bull Market Range. De recente tegenslag in de koers heeft daarin geen verandering gebracht. Sterker, in de achterliggende weken is juist een Positieve Reversal gevormd in het koersverloop van de RSI.

Opwaartse trendmatige beweging

Al met al kan worden opgemerkt dat de technische puzzelstukken duiden op een hervatting van de langere termijn trendmatige beweging. Deze is opwaarts gericht. Na de gevormde hogere bodem dient in de komende maanden dus een hogere top gezet te worden. Dit impliceert koersen boven €7,70. Het eerste fibo-extensieniveau van 61.8% ligt uiteraard exact op dit niveau. De 100% extensie komt uit op €8,35. 

Met een huidige koers rond €6,50 een interessante rit. Helemaal als u een hefboomproduct in overweging neemt in de vorm van een turbo long. Indien u dit laatste doet kiest u dan voor een turbo-stoploss onder het laagste punt van eerder deze maand. Uiteraard verzwakt het technische beeld immers indien mocht blijken dat beleggers zo hard op de ondergrond slaan dat deze breekt. 

Geert-Jan Nikken is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Nikken aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille, welke zijn opgebouwd uit Goldman Sachs Turbo’s. De beloning van LeoMont of Nikken staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht