Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Medische apparaten: koerswinst over breed front

Medische apparaten worden steeds belangrijker. Mede omdat ze door voortschrijdende informatie-technologie steeds compacter en krachtiger worden. De afgelopen jaren groeide deze markt bovengemiddeld. Onderzoeksbureaus voorspellen verdere groei. Als deze trend zich zo verder ontwikkelt als de prognoses beloven, zou dit denk ik wel eens heel interessant voor beleggers kunnen zijn.

Als ik de prognoses van de jaarlijkse groei voor de markt van medische apparaten op een rij zet, variëren die tussen de 4 en 7%. Het Britse Visiongain verwacht tot 2023 een jaarlijkse groei van 5,6%. Het Amerikaanse BCC Research komt met een iets lagere groei, 4,3% per jaar. In 2023 zal volgens BCC de markt een omvang hebben van $627 miljard. Hoe dan ook gaat het om jaarlijkse groeicijfers die hoog zijn, vergeleken met veel andere bedrijfssectoren. 

Vergrijzing

De groei van de trend medische apparaten wordt mede gestuwd door de introductie van innovatieve apparaten die ziekten, die verband houden met de vergrijzing van de wereldbevolking, beter in bedwang kunnen houden. Wereldwijd zal het aantal 65-plussers tot 1 miljard stijgen in 2020. Dat zal voor medische apparaten die worden ingezet bij de behandeling van ouderdomsziekten een aanzienlijke omzetgroei met zich meebrengen.

Snellere hersteltijd

Ook stijgen de zorgkosten in veel landen onbeheersbaar. Mede door die al genoemde vergrijzing. Technologische ontwikkelingen bij medische apparaten bevorderen de hersteltijd voor patiënten en drukken daarmee de kosten van gezondheidszorg. Ook leidt de vooruitgang in de informatietechnologie tot nieuwe apparaten en verfijndere technieken. Zo zal de markt van draagbare medische apparaten, zoals insulinepompjes, nog sneller groeien dan de gehele markt. 

Medtronic (I)

De hele range, van ‘slimme’ injectienaalden tot grote diagnostische apparatuur, zoals MRI-scanners, kan tot de groep medische apparaten worden gerekend. Bij die groep zie je Britse, Japanse, Zwitserse en Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen. Bijvoorbeeld het Amerikaanse Medtronic. Deze gigant is sterk in hulpmiddelen om diabetes onder controle te houden. Het aandeel boekte de afgelopen 12 maanden een rendement van 15,5%. Interessante Amerikaanse aandelen vind ik ook Edwards Lifesciences, een producent van onder meer innovatieve producten voor hartpatiënten (+68,7% in de laatste 12 maanden) en Hologic, dat sterk is in MRI-scanners: +52,4% in dezelfde periode. 

Bovengemiddelde rendementen (I)

Het valt me hoe dan ook op dat de aandelen die bij deze trend horen over een breed front stijgen, tegen de markttrend in. Want ook het Amerikaanse DexCom, dat bloedglucosemeting-producten maakt voor diabetici, en de Japanse ondernemingen Terumo - dat onder meer hart-longmachines en bloeddrukmonitors maakt - en Hamamatsu Photonics, sterk in optische producten voor medische apparatuur, presteren bovengemiddeld; met respectievelijk een plus van 113,7%, 30,5% en 33,1% in de laatste 12 maanden. Het lijkt er dus op dat deze trend echt momentum aan het krijgen is.

Deze column is geschreven door Robert Schuckink Kool, directeur van Trend Invest

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht