Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Handelaren voorzien verdere daling Griekse beurs

Handelaren voorzien verdere daling Griekse beurs

De Griekse aandelenbeurs verloor maandag zo’n 16 procent van zijn waarde en daalde op dinsdag met 1,2 procent. Ook vandaag staat de index in de min. Is de verkoopgolf van Griekse aandelen inmiddels bijna voorbij? Griekse handelaren denken van niet. 

Dat stelt Bloomberg op basis van een rondgang onder verschillende Griekse handelaren. 

De Griekse beurs ging afgelopen maandag voor het eerst in 5 weken weer open. De ASE Index daalde die dag met 16 procent; de meest forse daling sinds op zijn minst 1987, meldt Bloomberg. 

‘Zonder de restricties zou de daling nog forser zijn geweest’, zei Nikos Kyriazis, handelaar bij NBG Securities in Athene. ‘Er bevinden zich veel orders in het systeem die niet uitvoerbaar zijn’, voegde hij toe. 

Extreme volatiliteit

In de eerste minuten nadat de handel weer werd voortgezet, daalde de ASE Index met 23 procent. De Griekse aandelenmarkt stond daarmee ten opzichte van 2007 op een verlies van grofweg 85 procent. 

Dankzij regels die vorige week werden aangekondigd, werd de handel in aandelen met extreme volatiliteit eerder gestopt dan normaal terwijl Grieken die wilden kopen geen geld van hun eigen bankrekeningen mochten gebruiken. Op maandag ruilden in totaal nog geen 31 miljoen aandelen in de ASE van eigenaar, het laagste aantal sinds november. Volgens handelaren zal het nog wel even duren voordat de koersen niveaus bereiken waarop het aanbod en de vraag in balans zijn. 

Griekse bankaandelen

‘De Griekse bevolking kan niks kopen’, stelde Stavros Kallinos, assetmanager bij Guardian Trust in Athena. ‘En zelfs als mensen zouden willen kopen, wachten ze nog liever enkele dagen af langs de zijlijn om te zien hoe dingen zich ontwikkelen.’

Volgens Alexandros Malamas, aandelenhandelaar bij het Griekse Piraeus Securities, is het probleem dat er op de huidige niveaus geen vraag is, ‘zeker niet naar Griekse banken vanwege de herkapitalisatie die nodig is’. ‘Je kunt er de klok op gelijk zetten dat bankaandelen verder zullen dalen’, zei Piraeus over de Griekse markt. 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht