Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'China is er slechter aan toe dan we denken'

'China is er slechter aan toe dan we denken'

De Chinese economie kan er weleens veel slechter aan toe zijn dan de autoriteiten in Peking ons willen laten geloven. ‘De verwachtingen voor 2015 zijn overdreven positief, zo niet onrealistisch’, zegt een analist bij Evercore ISI.

David Straszheim, analist bij Evercore ISI, zet zijn vraagtekens bij de cijfers van de Chinese overheid, zo schrijft MarketWatch. ‘Ons eigen Synthetic Growth Index laat een 1,1 procent daling zien in juli en bovendien ook een daling van 1,1 procent voor het hele jaar.’

Geen 7 procent 

De Synthetic Growth Index (SGI) is een gewogen gemiddelde waarbij onder andere het goederenvervoer per spoor, het aantal vliegtuigpassagiers en het elektriciteitsverbruik wordt meegenomen. ‘Zelfs als we de GWI opwaarts corrigeren, de dienstensector is namelijk niet goed vertegenwoordigd, dan nog denken wij dat de werkelijke economische groei in China vele malen lager uitvalt dan 7 procent. En we zien daarbij geen verbetering’, aldus Straszheim.

Ondoorzichtig

De analist stelt dat hij onafhankelijke bronnen heeft gebruikt voor zijn gegevens, naar eigen zeggen omdat de informatie die via de officiële Chinese kanalen naar buiten wordt gebracht te ondoorzichtig is. ‘Het is lastig een analyse te maken, omdat er eigenlijk nog nooit echt een duidelijk, betrouwbaar BBP-cijfer is gepubliceerd.’

Over de onduidelijkheid van de economische cijfers in China wordt veel geklaagd. Ook bestaat er veel kritiek op de invloed die de overheid heeft op de economie en de aandelenmarkten.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht