Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bill Gross: Fed heeft boot gemist

Bill Gross: Fed heeft boot gemist

Obligatiebelegger Bill Gross vindt dat de Federal Reserve dusdanig lang heeft gewacht met het verhogen van de rente dat het, nu de markten in opschudding zijn gebracht, weleens te laat zou kunnen zijn. 

Dat schrijft de medeoprichter van PIMCO in een outlook aan beleggers. 

Volgens hem heeft de bank in het begin van 2015 de boot gemist door geen maatregelen te nemen. ‘Janet Yellen heeft nu geen enkel wapen meer om te reageren op de wereldwijde onrust, nu er steeds meer wantrouwen tegenover de Chinese autoriteiten bestaat. De rente had al op 2 procent kunnen staan.’ De rente staat sinds 2008 op 0,25 procent. 

Op 16 en 17 september komen beleidsmakers in Washington bijeen om te praten over een eventuele eerste renteverhoging sinds 2006. Eerder deze week gaf de president van de Federal Reserve in Boston al aan dat onzekerheid over inflatie en wereldwijde groei een bescheiden tempo wat betreft renteverhogingen vereist, ongeacht het moment van beginnen.

Uitstellen

Future-handelaren verwachten dat de Fed de verhoging zal uitstellen. Volgens cijfers van Bloomberg is de kans op een verhoging in september 34 procent, terwijl dit eind juli nog op 40 procent lag. Voor oktober is dat 46 procent en voor december 60 procent.

De 71-jarige Gross verliet PIMCO bijna een jaar geleden, waar hij het grootste fonds ter wereld beheerde. Nu is hij werkzaam bij Janus Capital en heeft hij het 1,5 miljard dollar grote Janus Global Unconstrained Bond Fund onder beheer.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht