Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Europa gaat outperformen'

'Europa gaat outperformen'

Nu het er naar uitziet dat de rente in de VS binnenkort omhoog gaat en in Europa juist naar beneden, lijken bepaalde beleggingsklassen in Europa een goede zet, zo schrijft Goldman Sachs in een note.

De bank blijft voor de komende drie maanden overwogen op Europese aandelen, vooral gesteund door de Europese Centrale Bank en de zwakke euro. 

“Wij verwachten dat de ECB in december zal aankondigen verder te gaan verruimen om de inflatie aan te sporen. De depositorente zal met 10 basispunten verder verlaagd worden, wat een negatieve rente van 30 basispunten zou betekenen.” Ook verwacht Goldman dat het QE-programma verlengd wordt tot in het derde kwartaal van 2017. 

Beter presteren na renteverhoging

“Historisch gezien, wanneer het Amerikaanse en Europese monetaire beleid zo divergeerden, presteerden Europese aandelen consistent beter dan hun Amerikaanse tegenhangers na de eerste renteverhoging door de Fed. Na twaalf maanden is die outperformance nog uitgesprokener.”

De bank is onderwogen op Amerikaanse aandelen en obligaties. “Een zwakke euro zoals we die nu zien is en katalysator voor de outperformance van Europese aandelen boven Amerikaanse”, staat in de note te lezen. Sommige analisten verwachten dat de dollar volgend jaar pariteit met de euro bereikt. Momenteel noteert de euro rond 1,06 dollar.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht