Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Goud naar laagste niveau in zes jaar

Goud naar laagste niveau in zes jaar

De koers van goud ging vrijdag 2% onderuit en bereikte daarmee het laagste punt in zes jaar. Het edelmetaal staat onder druk van de sterke dollar en de ophanden zijnde renteverhoging volgende maand.

Goud tikte vrijdag even de 1055 dollar per troy ounce aan. Het edelmetaal wordt ondermijnd door de sterke dollar, die op het hoogste niveau in acht maanden staat. Het in dollars uitgedrukte goud wordt duurder en dus onaantrekkelijker voor buitenlandse investeerders wanneer de dollar stijgt.

Negatieve invloeden

Michael Hsueh, analist bij Deutsche Bank: “Al sinds 2012 bevinden we ons in een omgeving met lage rente en een hogere risicopremie voor aandelen. Dat heeft doorgaans een negatieve invloed op goud. En de waardestijging van de dollar is nog niet over, wat een verder drukkend effect zal hebben.”

Verwacht wordt dat de Fed in december voor het eerst in bijna een decennium de rente zal gaan verhogen. Een hogere rente zorgt voor stijgende kosten voor het aanhouden van goud (dat niet rendeert) en kan de vraag ernaar drukken.