Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Federal Reserve doorgeschoten qua transparantie

'Fed kan beter even niets doen'

De Federal Reserve kan de onrustige aandelenmarkten het beste helpen door “even niets te doen”. Dat zegt bekende econoom en marktwatcher Dennis Gartman in een interview met Cnbc.

“Ik hoop dat de Fed even een tijdje de mond dicht houdt”, zegt de uitgever van The Gartman Letter. “Als de Fed nu weer in de tegengestelde richting zou gaan bewegen, weer verruimen in plaats van verkrappen, zou dat alleen maar voor verwarring zorgen.”

Volgende stap

Nu de beurzen de slechtste januari sinds 2009 achter de rug hebben, vragen sommige handelaren zich af of de volgende stap niet eerder een renteverlaging is in plaats van een renteverhoging.

In december verhoogde de Amerikaanse centrale bank voor het eerst in meer dan negen jaar de rente, en had de centrale bank er voor dit jaar meerdere op de rol staan. Echter, maar weinig beleggers geloven dat beleidsmakers zo agressief kunnen verkrappen met deze onrust op de markten. 

Beetje doorgeschoten

Gartman vindt dat de Fed de afgelopen tien jaar te toeschietelijk is geweest. “Ze zijn een beetje doorgeschoten wat betreft de transparantie. Een klein beetje ondoorzichtigheid of radiostilte kan soms beter werken.”

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht