Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Morgan Stanley voorspelt opnieuw renteverlaging ECB

Morgan Stanley voorspelt verdere renteverlaging ECB

Morgan Stanley heeft de kans dat de wereldeconomie in een recessie raakt, verhoogd van 20 naar 30%. Daarnaast verlaagde de Amerikaanse zakenbank de voorspelling voor de wereldwijde groei naar 3%.

Dat verklaart Elga Bartsch, econoom bij Morgan Stanley, tegenover Cnbc.

“Hoewel we niet denken dat een wereldwijde recessie aanstaande is dit jaar, beginnen we ons zorgen te maken over de afnemende invloed van de lage olieprijzen en het monetaire stimuleringsbeleid op groei.”

Somberder

Morgan Stanley heeft de voorspelling voor economische groei in de VS naar beneden bijgesteld naar 1,7% dit jaar en 1,6% volgend jaar. In 2015 bedroeg de groei nog 2,4%.

Het is niet de eerste grote Amerikaanse bank die zorgen uitspreekt over de staat van de wereldeconomie. In februari waarschuwde een team van strategen van Citigroup, geleid door Jonathan Stubbs, voor de mogelijkheid van een ‘significante en gelijktijdige’ wereldwijde recessie en een bearmarkt voor aandelen.

ECB

Verder verwacht Morgan Stanley dat de Europese Centrale Bank de depositorente met nog eens 10 basispunten zal verlagen, naar -0,50% in het derde kwartaal van dit jaar. Dit terwijl Mario Draghi afgelopen week al aanvullende maatregelen heeft aangekondigd, inclusief een renteverlaging van 10 basispunten, en aangaf geen verdere verlagingen te voorzien.