Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bull- of bearmarkt?

Bevinden we ons in een bull- of bearmarkt?

Dit jaar zien we een daling van fondsen die de afgelopen jaren sterk hebben gepresteerd, maar tegelijkertijd een outperformance van achterblijvers. Zitten we nu in een bull- of bearmarkt?, vraagt Robin McDonald, fondsbeheerder bij Schroders, zich in een note af.

“Het antwoord is beide, de markten lijken naar een omslagpunt te bewegen”, schrijft hij. “Deze omslag is zichtbaar in bijvoorbeeld de Philadelphia Gold and Silver shares index die in de afgelopen 5 jaar met 80% was gedaald, maar dit jaar alweer 50% in de plus noteert. De Nasdaq Biotechnology index daarentegen was in diezelfde periode met 330% gestegen, en staat year-to-date op een min van 25%.”

3 scenario's

McDonald speculeert over welk scenario zich momenteel kan afspelen. “Staat de economie van de VS er werkelijk slechter voor? In dat geval kan de dollar verzwakken, als de Fed voorzichtiger wordt. Dit zou ook spanning weghalen bij grondstoffen, financials en opkomende markten.”

“Een ander scenario zou een stabilisatie van de Chinese groei zijn. In dat geval kunnen beleggers het ‘harde landing’-gevaar loslaten. Tot slot kan ook de inflatie aantrekken. De trend van inflatie in de VS is duidelijk hoger. Als beleggers zich willen gaan indekken tegen inflatie, zullen ze dat doen met ‘harde’ assets, zoals grondstoffen. In dat geval kan de dollar ook verzwakken.”

Het is aannemelijk dat één van deze drie scenario’s binnen 12 tot 18 maanden uitkomt, voorspelt McDonald. 

Voldoende cash

Hij ziet historisch extreme prijzen van assets terugkeren naar normale niveaus. Assets die hebben geprofiteerd van een deflatoire omgeving lijken niet risicovol, maar McDonald ziet dat anders. Hij vindt ze duur en kwetsbaar. McDonald geeft de voorkeur aan een strategie waarbij afgewaardeerde en ongewilde assets in balans worden gebracht met voldoende cash, zodat beter geprofiteerd kan worden wanneer de prijzen stijgen, dan wanneer ze dalen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht