Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Nico Bakker over ArcelorMittal, ING, goud, Nyrstar en KBC

Nico Bakker over ArcelorMittal, ING, goud, Nyrstar en KBC

Afgelopen week kon u uw brandende beleggersvragen voor technisch analist Nico Bakker bij ons achterlaten. De redactie maakte een selectie en legde enkele van de meest gestelde vragen aan hem voor.

Bakker liet zijn licht schijnen over de volgende zeven vragen:

1. Veel beleggers blijken nieuwsgierig naar goud. Hoe zie jij de toekomst van de goudprijs?

“Sinds begin dit jaar zie ik een duidelijke kentering van negatief naar positief. We zitten op dit moment in een overgangsfase, waarbij de 1200 dollar een duidelijke steun vormt. De 1285 dollar is de eerste volgende stap in de positieve trend en als we daar aanbeland zijn, kan de trendmatigheid gaan aanzwellen. Daarna kunnen we door naar 1400 en vanaf daar zelfs naar de 1800 dollar. Het belangrijkste is dat er een eind is gekomen aan de downtrendsituatie. Kortom; goud gaat weer glanzen.”

Lees ook: 'Goudrally nog lang niet over'

2. Wat verwacht jij van de koers van ArcelorMittal voor de rest van het jaar?

ArcelorMittal heeft het heel lang heel slecht gedaan, tot aan bodemvorming tot slechts 2 euro aan toe. De huidige opmars is inmiddels op een belangrijk niveau aangekomen: 5 euro. Ondanks dat er wat kleine speldenprikjes boven de 5 euro worden uitgedeeld, zijn er indicaties dat de rebound in de downtrend wel eens kan opdrogen. We zitten nu in een kritieke overgangsfase. Als we niet boven die 5 euro blijven bewegen, blijft de lange downtrend gewoon intact. Als dat wel gebeurt, komt er veel potentieel vrij richting de 7 of zelfs 8 euro. We zijn eerst toe aan wat afkoeling en pas als we lang boven de 5 euro bewegen, komen de seinen voorzichtig op groen te staan.”

“Voor de rest van het jaar ben ik dus wel positief, maar onder voorwaarden. Als we blijven haperen bij 5 euro, moeten reboundspelers, die hebben geprofiteerd van de rit van 2 naar 5 euro, echt hun winst vaststellen. Trendvolgende beleggers hoeven dan geen trendomkeer te verwachten.”

3. Welke sector kan weleens de verrassing van 2016 worden?

“Dat zijn de banken en andere financiële instellingen. De bankensector zit in een dalende trendfase, maar ik zie een afzwakking van het negatieve sentiment. We zullen rond de huidige zwakke niveaus gaan bodemen en een duidelijke opwaartse herstelbeweging van zo’n 25% gaan zien. En daarboven kan er nog eens 30% bij komen.”

“Ik haal hier de uitdrukking 'bodemstampers' even aan, waarmee ik bedoel dat de bodem goed aangestampt wordt, zodat afgezet kan worden naar een reboundbeweging. Ik voorzie dus een significante verbetering in de bankensector.”

4. Wat denk je dat de koers van ING gaat doen de komende tijd?

ING heeft een aardige draai om de oren gekregen in de afgelopen periode. Maar ik zie ook hier een afzwakking van het negatieve sentiment. De bodem ligt op 10 euro, maar ik voorzie een opwarming richting de 12 euro, waarna een break out naar 14 euro kan plaatsvinden en op termijn naar 16 euro. Dit verhaal is wel onder voorwaarde dat we niet onder de 10 euro zakken.”

“Het ligt, zoals bij veel aandelen, een beetje aan je beleggersprofiel wanneer je instapt. Offensievere spelers stappen nu in, trendvolgende beleggers hebben meer bevestiging nodig. Die kunnen dus minder profiteren van de rit naar boven, maar dat is de prijs die je betaalt voor meer zekerheid. Koopjesjagers zijn nu actief, trendvolgende beleggers gaan pas mee als de golfbeweging omhoog goed doorzet.”

5. Wat denk je over de koers van Nyrstar?

“Dit is het klassieke voorbeeld van een downtrendsituatie. Halverwege 2015 dook de koers van Nyrstar onder de 3 euro. Dit was voor trendvolgende beleggers het moment om afscheid te nemen. Die hebben dus de rit naar 0,56 euro niet mee hoeven maken.” 

“Hier zie je hoe belangrijk het is om vooral in de richting van de trend te acteren. De trend is leidend voor bijna alle beleggingsbeslissingen die je neemt. Ik verneem nu wel een poging om te herstellen richting de 1,25 euro, maar voor trendvolgende beleggers wordt het pas bij 2 euro weer interessant om in te stappen. Ook hier is het weer belangrijk te onthouden dat het gaat om een rebound: een opleving in negatief vaarwater. Die kan significant zijn, maar niet duurzaam. Bijna alles wat nu stijgt, zijn rebounds. Kortetermijnspelers kunnen hiervan profiteren, trendvolgers kijken de kat uit de boom.” 

6. Is 'Sell in May and go away' ook dit jaar weer van toepassing?

“Dit is eigenlijk niet zo’n betrouwbaar gezegde. De afgelopen jaren was het alleen in 2011 en 2015 van toepassing. De maandgrafieken geven aan dat we nog best wel positief mogen zijn over de AEX. April is nu bezig met een witte candle en er is net een nieuwe upswing gestart.”

“Ik denk dat de AEX voor het einde van het jaar de 510 punten gaat bereiken. Als je wilt uitstappen in mei, moet de graadmeter onder de 430 punten sluiten in die maand. Dat acht ik echter onwaarschijnlijk. Er is geen reden om te veronderstellen dat we aan de vooravond staan van een daling. Sterker nog; ik voorzie een opmaat richting de 510 punten. Het zou best kunnen dat dit niveau in oktober al bereikt wordt.”

Lees ook: AEX breekt uit

7. Wat is momenteel jouw favoriete aandeel binnen de Bel-20?

“Dat is KBC. Ik heb bewust voor dit aandeel gekozen omdat het er in technisch opzicht heel interessant bij ligt. Het bevindt zich nu nog even op negatief terrein, maar er zijn indicaties dat er gebodemd gaat worden bij 44 euro. Onder dat niveau slaan de beren weer toe, maar ik verwacht niet dat dat gebeurt.”

“Vanaf 44 maken we een rebound naar 52 euro. Als de stieren voldoende kracht hebben, kunnen we doorstomen naar de 59 euro en zelfs naar 66 euro. In dit verhaal zet ik ook weer de routepaaltjes uit. Dat zegt niet dat het in één rechte lijn zal plaatsvinden; er zullen ook dips in voorkomen. Maar het zijn wel de niveaus waarlangs de route zal lopen.”

Lees ook: 'Bel-20 richting zomer zo'n 8% omhoog'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht