Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Beurs stijgt 15% op 50 beursdagen

Precies 50 beursdagen geleden overwogen tal van beleggers de handdoek in de ring te gooien. Dat we in Amerika opnieuw tegen een all time high noteren toont wederom aan dat het beurssentiment snel kan keren!

Langetermijnbeleggers krijgen gelijk wanneer zij beweren dat u aandelen best zo lang mogelijk bij u houdt. Tegelijk zijn zij van mening dat het veiliger en nóg rendabeler is, wanneer u consequent uit- of instapt bij trendkeer.

De sentimentsindicator gaf op 4 december 2015 het signaal om posities af te bouwen en vanaf 19 februari 2016 kon u terug instappen (zie de grafiek hier linksonder). Op basis van de felle beursstijging en met de maand mei in aantocht (sell in may and stay away) is het wederom veiliger om de stoploss op uw posities aan te scherpen.

De Amerikaanse S&P 500, de trendsetter voor aandelen wereldwijd, noteert immers tegen een cruciale zone. Geraakt de beurs door zijn all time high, of komt er een rustpauze of een gezonde correctie na de rally van 15 procent?

Mei in mineur? 

In de grondstoffensector ziet u winstnemingen. Een logisch gevolg van de felle prestatie over de voorbije weken. Controleer de volgende beursdagen of deze sector andere sectoren met zich meetrekt. Is dat het geval dan wordt de maand mei een maand in mineur.

Op zich blijft de beurs erg positief gestemd en is het normaal dat we even uitademen. Een interessante vaststelling is dat Europa nu beter presteert dan Amerika: de variantie (zie vorige bijlage: Verdien 60.000 euro op tien jaar tijd) tussen de EuroStoxx 600 en de S&P500 is fel verminderd.

De kanarie in de koolmijn

De koperprijs kreeg een flinke tik (zie grafiek rechtsonder) maar wist de voorbije tien beursdagen knap te herstellen. Best houdt u de koperprijs goed in de gaten. Voor veel beleggers fungeert de koperprijs immers als kanarie in de koolmijn. Een gezonde economie heeft veel koper nodig. En vraag naar koper doet de prijs ervan stijgen.

Aandelen rechtstreeks verwant met de koperprijs zoals First Quantum Minerals, Freeport McMoRan, BHP Billiton en Rio Tinto, presteren op zo’n beursdagen enorm. Ook de tracker Global X Copper Miners is samen met de recente koperprijsstijging in waarde verdubbeld.

Futures

Naast de future koperprijs is het belangrijk om regelmatig de future-contracten te overlopen. Niet dat u in futures dient te beleggen, maar futures geven u de volledige waaier aan beursinformatie. Ook is de analyse ervan betrouwbaarder dan bij een index of tracker, omdat het dagelijks volume erop gigantisch groot is.

Future-contacten zijn termijncontracten waarvan de prijs betrekking heeft op de onderliggende waarde. U kunt ze onderverdelen in twee hoofdgroepen:

Financiële termijncontracten:

  • Beursindexen
  • Rente
  • Valuta

Commodities: 

  • Landbouwproducten (graan, soja, koffie, varkensvlees…)
  • Vlees en gevogelte
  • Edelmetalen (goud, zilver, palladium..)
  • Zware metalen (koper, lood, zink..)
  • Oliën

Vermits de meeste future-contracten praktisch 24/24 verhandelbaar zijn, dan begrijpt u het belang ervan op uw favoriete aandelen.

Gaat bijvoorbeeld de prijs van katoen doorheen een belangrijke weerstand dan heeft dit dadelijk invloed op alle jeansmerken of kledingketens zoals J.C. Penney of Aberbrobie & Fitch Company. Maar ook schoeiselbedrijven zoals Nike zien in zo’n geval hun productiekost enorm toenemen.

Paul Gins is een veel gevraagd spreker en docent aan de EHSAL Management School in Brussel. Naast columns voor Beursduivel.be en Belegger.nl schrijft Gins voor de Vlaamse Federatie van Beleggers en is hij zaakvoerder voor CompuGraphics nv. Daarnaast is hij de uitgever van TransStock en Beursgrafiek.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht