Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Europese bankensector nog steeds in moeilijkheden volgens UBS

'Nog steeds ellende voor Europese banken'

De geplaagde bankensector in Europa staat nog steeds voor veel lastige uitdagingen, vooral op het gebied van regelgeving en kapitaal. Dat zei UBS-voorman Axel Weber dinsdag op een conferentie van het Institute of International Finance in Madrid.

“De markt zit nog steeds in een lastige situatie. Je ziet dat de steun die de aandelenmarkten hadden van het ruime monetaire beleid, afzwakt. De wereldwijde liquiditeit laat nog steeds te wensen over en we merken dat mensen hun portefeuille erop aanpassen.”

Blijven zitten

“Door de onzekerheid stoppen veel van onze klanten even met handelen. Zelfs bij vermogensbeheer zorgt de onzekerheid ervoor dat klanten even op cash blijven zitten en langetermijnbeslissingen uitstellen. Mensen zijn dus niet erg actief en dat is een lastige omgeving om in te zitten.”

De Europese bankensector ging sinds de start van het jaar door een turbulente periode. Dit kwam vooral door zorgen over hun winstgevendheid en door de grote blootstelling aan energiebedrijven, waarvan veel door de lage olieprijzen in moeilijkheden verkeren. Daarnaast moesten de banken nog hordes nemen wat betreft regelgeving.

Jaar nog niet afgeschreven

In het eerste kwartaal rapporteerden verschillende grote banken, zoals Deutsche Bank, Credit Suisse, HSBC en Commerzbank dan ook scherpe verliezen. Toch heeft Weber “het jaar nog niet afgeschreven”.

“Er bestaat ook nog onzekerheid op politiek vlak, met het referendum in Groot-Brittannië en de presidentsverkiezingen in de VS. Ik denk dat mensen even wachten tot de storm is gaan liggen. Dat geeft mij hoop dat we in het tweede halfjaar wat meer activiteit zullen zien.”

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht