Word abonnee en neem Beursduivel Premium
'Belgen weten weinig van beleggen'

'8 op 10 Belgen weet niet hoe beleggingen werken'

Nu sparen nauwelijks iets opbrengt, zoeken veel Belgen naar meer lucratieve alternatieven. En dat terwijl acht op de tien Belgen niet weet hoe beleggingen in de praktijk werken. Dat schrijft Moneytalk.be op basis van onderzoek door Fortuna Financial Group.

De Antwerpse makelaar concludeert dat Belgen te weinig weten van beleggen, na 2000 Belgen tussen 1 mei 2015 en 1 mei 2016 bevraagd te hebben. 

Volgens de enquête heeft 80 procent van de Belgen onvoldoende kennis over hoe beleggingen en aandelen in de praktijk werken. Zo heeft meer dan een op de tien (13%) Belgen totaal geen kennis van obligaties. Dat cijfer ligt nog hoger wanneer we kijken naar de kennis over Tak21-verzekeringen (16%).

Peilen naar financiële kennis klanten

"Sinds 1 mei 2015 is onze sector bij wet verplicht om te peilen naar de financiële kennis van potentiële klanten. Onze bevraging gaat dus over Belgen die concrete plannen hebben om hun spaargeld te beleggen, nu het klassieke spaarboekje nog weinig opbrengt", legt Frank Peeraer, CEO van Fortuna Financial Group, uit.

Middelbare scholen

De makelaar kijkt in de richting van de middelbare scholen om de financiële kennis van de Belg bij te schaven. Volgens Peeraer moeten de scholen basisbegrippen zoals aandelen en beleggingen opnemen in de eindtermen.

"Het is niet de bedoeling om van onze jeugd heuse financiële doctors te maken. Maar wie de basisprincipes van de economie niet meekrijgt op school, haalt die achterstand nooit meer in. Die beginselen kan je op een ludieke manier aanleren. Ik denk bijvoorbeeld aan een beleggingscompetitie tussen onze secundaire scholen: praktisch, uitdagend en leerrijk", stelt hij.

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht