Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Markten in greep van angst en hebzucht

De financiële markten werden afgelopen vrijdag opgeschrikt door de Brexit. De markten gingen keihard onderuit en de AEX future opende vrijdagochtend zelfs op 381 punten. In de loop van de dag volgde er een zeer sterk herstel richting de 432 punten, om vervolgens de week af te sluiten rond de 425 punten. Maandag gingen we wederom bijna 3% lager naar huis, om vervolgens gisteren en deze ochtend weer wat te herstellen richting de weerstand op 423 punten.

Angst en hebzucht hebben de markten nu in haar greep en het is met name de onzekerheid die beleggers schrik aanjaagt. Wordt het een lang verhaal met de Engelsen om ze uit de EU te krijgen, of wordt het heel snel afgewikkeld? Diverse economen verwachten dat het een lang verhaal gaat worden en dat er zelfs een kans is dat als de Engelsen echt door krijgen wat de schade zal zijn voor hun economie, het sentiment voor het uittreden weleens kan keren.

Paniek weggepoetst

Als je een tennisbal heel hard op de grond gooit, stuitert deze ook heel snel op, om vervolgens nog enige tijd op en neer te stuiteren en dat zien we momenteel ook op de financiële markten. Op 15 januari 2015 kwamen de Zwitsers onverwacht met het nieuws dat de Zwitserse frank werd losgekoppeld van de euro. Dat zorgde toen voor een daling van de Swiss market index van bijna 15%.

Op 19 maart, zo'n twee maanden later, stonden we op 9340 punten en dat was 40 punten hoger dan 15 januari 2015. Die paniek was dus in 2 maanden tijd uit de grafieken gepoetst. Natuurlijk weet ik ook dat de Brexit voor heel Europa een veel grotere impact heeft dan het loskoppelen van de Zwitserse frank en de angst is dat nu meer landen uit de EU willen stappen.

Grote uitslagen

Als we kijken naar de AEX-grafieken, hebben we steun op 412, 408, 402 en 398 punten. Weerstand zien we op 423, 428, 432, 438 en 442 punten. Per saldo gaan de seinen pas weer op groen zodra we boven de 452 punten kunnen sluiten, want dan zitten we in de uptrend in de weekgrafiek die in 2012 is ingezet. Tot die tijd moeten we alert zijn op grote uitslagen die met name ingegeven zullen worden door politieke uitlatingen en ingrijpen van centrale banken.

Gisteren werd bekend dat Mario Draghi een oproep deed aan de andere centrale bankiers dat er meer gezamenlijke coördinatie nodig is om allerlei devaluaties van valuta te voorkomen. Het mag bekend zijn dat de Bank of England en de ECB gereed staan om in te grijpen, mochten de koersdalingen te groot worden.

De huidige daling zorgt er uiteraard ook voor dat we kunnen gaan inkopen. Aegon, op 3,60 euro, is in mijn ogen een koopje al weet ik dat het bedrijf last heeft van de lage rentes, belangen heeft in Engeland en een underperformer is. BAM, 30% van haar omzet komt uit de VK en we noteren rond de 3,30 euro.

Al dit slechte nieuws zit in de koers verdisconteerd en we kunnen ons klaarmaken voor een ritje naar 4,20 euro. KPN, nipt boven de 3 euro, heeft als telecombedrijf niet echt last van de Brexit. Deze drie bedrijven kunnen voor minder dan een tientje gekocht worden. ArcelorMittal, Philips en Shell horen ook thuis in mijn kooplijst en uiteraard TomTom onder de 7 euro. De conclusie is dat de markten keihard onderuit gaan en de komende dagen nog wat zullen na stuiteren, maar vervolgens kunnen we de weg omhoog zeker gaan inslaan.

*Beijer heeft zakelijk longposities in Aegon en ArcelorMittal en privé geen posities in genoemde fondsen. 

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht