Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Donkere wolken boven Shell & co

De wet van Moore is dat computerchips steeds krachtiger worden, terwijl ze in prijs dalen. Voor duurzame energie geldt een soortgelijke wet: de kostprijs van zonne- en windenergie gaat door innovaties voortdurend omlaag. Waardoor op steeds meer plekken duurzame energie kan concurreren met fossiele energie. Een razend interessante ontwikkeling vind ik. 

Volgens recent gepubliceerde berekeningen van het Internationaal Hernieuwbare Energie Agentschap (IRENA) zal de kostprijs van elektriciteit opgewekt met zonne-energie de komende jaren met 59% dalen. En ook de kostprijs van windenergie daalt de komende jaren fors. Door onder meer dalende productiekosten en lagere onderhoudskosten.

Technologie

Daarmee zie je ook gelijk het grote verschil tussen duurzame en fossiele energie vind ik. De opwekking van zonne- en windenergie is in de basis een technologisch gedreven proces. Zonnecellen worden bijvoorbeeld efficiënter, omdat door nieuwe technologie de absorptie en dus opbrengst van de zonnecellen wordt verhoogd.

Ook zijn er voortdurend technologische verbeteringen als het gaat om de omvormers die de zonnestralen omzetten naar energie. Bij windenergie gelden soortgelijke innovaties, onder meer aan de bladen van de windmolens, die meer wind vangen, enzovoorts.  

Versnellend proces

Natuurlijk zijn er ook verbeteringen bij het winnen van olie en gas, maar het grote verschil is dat de winning van fossiele brandstoffen duurder wordt naarmate de makkelijk winbare voorraden opraken. Terwijl zonne- en windenergie juist voortdurend goedkoper worden naarmate de technologische ontwikkelingen zich voortzetten. Daarmee wint duurzame energie het dus in een steeds verder versnellend tempo van fossiele energie.

In veel landen is bijvoorbeeld zonnestroom al goedkoper dan fossiele elektriciteit. Over 15 jaar is dat volgens deskundigen in de hele wereld het geval. En dat is goed voor onze portemonnee. En natuurlijk voor het milieu.

Dreiging voor Shell

Het marktaandeel van duurzame energie zal de komende jaren alleen maar stijgen, ten gunste van fossiele energie. Donkere wolken dus boven Shell & co. Ze proberen wel mee te gaan met het tij, door te investeren in duurzame energie. Maar die wending richting duurzame energie zit niet in het DNA van deze bedrijven. Mijn raad voor beleggers is en blijft: pas stap voor stap de beleggingsportefeuille aan bij de veranderde werkelijkheid. Neem duurzame energiebedrijven op. Die hebben de toekomst. En neem langzamerhand afscheid van posities in oliebedrijven.

Je ziet dat ook de invloedrijkste beleggers ter wereld, zoals Amerikaanse zakenbanken en grote pensioenfondsen, deze beweging al een tijdje maken. Zij gaan dus mee met de onontkoombare ontwikkeling waarbij duurzame energiebedrijven hun fossiele 'broertjes' er steeds meer uit concurreren. Het lijkt mij wijs om als particuliere belegger niet tegen de stroom in te gaan in dit geval, maar mee te doen met de grote beleggers.

Deze column is geschreven door Robert Schuckink Kool, directeur van Trend Invest

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 april

    1. Japan handelsbalans maart volitaliteit verwacht
    2. ASML Q1-cijfers
    3. Just Eat Takeaway Q1-cijfers
    4. CM.com Q1-cijfers
    5. TomTom Q1-cijfers en jaarvergadering
    6. VK consumenten- en producentenprijzen maart
    7. KPN jaarvergadering
    8. EU inflatie maart (def.) Voorlopig cijfer: 2,4% YoY. Kerninflatie: 2,9% YoY volitaliteit verwacht
    9. Abbott Laboratories Q1-cijfers
    10. VS hypotheekaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht