Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Eurostoxx 600 kan gemakkelijk 25% stijgen

De First Lady speech van Michel Obama op 26 juli op de democratische conventie gaf eindelijk nog eens aan dat het ook anders kan. In haar pleidooi gaf zij het belang om voor de Democraten te kiezen en zonder ook maar eenmaal de naam van de tegenstander uit te spreken, wist zij als geen ander de zaal naar zich toe te trekken. Wat een verschil met het plagiaatpleidooi van Trump's vrouw Melania. 

Of het verschil maakt op de Amerikaanse verkiezingsuitslag op 8 november 2016, dat is een andere zaak. Het volk opteert momenteel voor roepers, voor onmogelijke beloftemakers en zelfs voor diegenen die weinig waarheid verkondigen. Het volk is het beu en stemt voor iets anders. U zag dat met Brexit.

Maar wat is het volk beu? Of komt het door 'verveling'? Misschien heeft het volk al te veel gezien en te veel meegemaakt. Want wat er ook gebeurt, u ziet het snel op YouTube.  

Sommige beleggers zijn wellicht ook de resultaten van hun portefeuille beu. Zijdelingse beurzen zijn immers weinig stimulerend. De Europese beurzen hebben dringend nood aan interessante pleidooien. Daarom bovenstaande titel. Europa was nooit eerder zo welvarend als vandaag. Straalt de zon, dan zijn alle hotels aan de kust volgeboekt (met Belgische toeristen). Dat is een voorbeeld van luxe. 

Snelle stijging Eurostoxx 600

Wanneer beleggers Europa vertrouwen dan stijgt de Eurostoxx 600 index naar 420 punten. Een stijging van 25%. En dit kan zeer snel gaan. Denk maar aan januari 2015 met de eerste ECB-injectie. Beleggers wereldwijd hadden toen vertrouwen in Europa. Gelukkig bestaat er niet enkel de beurs van Europa en kunt u overal terecht.  

U plukt de interessante waarden echter zomaar niet van internet. Bedrijven opvolgen, grafieken analyseren, sterkte meten, resultaten beoordelen en economische verwachtingen controleren zijn een aantal voorbeelden waar iedere belegger rekening mee houdt.

Leest u interessante dingen, noteer de schrijver. Doen bepaalde CEO's het zeer goed, blijf ze opvolgen. Zo bespaart u tijd door dingen te lezen die echt van belang zijn want beleggen hoort aangenaam te zijn en daarom volstaan 15 à 30 minuten voor een goed beheer van uw portefeuille.

Interessante weerstanden

Een analyse van een dertigtal minuten toont mij de volgende opportuniteiten: 

Na Europa en Amerika beslist Japan vrijdag, om al dan niet de geldkraan verder open te draaien. Bij een nieuwe interventie krijgt u een boost wereldwijd. Het is uitkijken of de Eurostoxx 600 (342 punten) door de belangrijke weerstandszone van 350 punten breekt.

Shanghai, de index van China, noteert dicht tegen de dalende weerstandslijn sinds juli 2015. Bekende trackers voor de Chinese beurs zijn FXC en FXI (Ishares FTSE China 25 Index Fund). Het betreft identieke trackers, maar FXC is uitgedrukt in euro en de FXI noteert in Amerikaanse dollars. 

In Zuid-Amerika presteren Brazilië en Peru super. De Braziliaanse index noteert tegen zijn dalende weerstandslijn sinds: 2010! Een populaire tracker op Brazilië is EWZ (Ishares Msci Brazil Capped Index Fund) en de index van Peru is reeds doorgebroken. Een interessante tracker op de index van Peru is EPU (Ishares Msci All Peru Capped Index Fund).

Op de technologiebeurs Nasdaq doet Cisco het opnieuw goed. Belangrijk, want het aandeel is tevens één van de trendsetters voor Nasdaq. Tijdens de internethype stond de koers ooit op 82 dollar. Dat is een niveau dat nog heel ver weg is maar wanneer de zone van 33,6 dollar doorbroken wordt, krijgt u een krachtig signaal! Het eerste koersdoel ligt vervolgens rond 40 dollar.

Olie op favorietenlijst

De olieprijs steeg van februari tot juni met 60%. Ondertussen is die stijging gecorrigeerd met 50%. Een gezonde correctie. U ziet op de grafiek een omgekeerde hoofd- en schouderformatie. Op basis van die formatie en op basis van Fibonacci is een technische daling tot 36 dollar mogelijk. Een doorbraak door de 36 dollar is verontrustend. U merkt reeds de zenuwachtigheid op Wall Street rondom het huidig niveau. Voeg daarom olie toe aan uw favorieten voor dagelijkse opvolging. Test olie dat niveau en veert de prijs op, focus u dan opnieuw op olieaandelen!

Andere grondstoffen blijven onder de huidige economische omstandigheden populair. De Amerikaanse staalbedrijven United States Steel (SLX) en AK Steel (AKS) behoren tot de sterkste aandelen op NYSE. Chinese import van goedkoop staal werd in Amerika aan banden gelegd en sindsdien presteren die aandelen ijzersterk.

Hieronder ziet u de grafieken van de Eurostoxx 600, Japan, Brazilië en Peru. Klik op de grafieken voor een grotere weergave. 

De grafieken van China, Cisco, AK Steel en de S&P 500:

Langetermijngrafiek Cisco:

Grafiek olieprijs:

Paul Gins is een veel gevraagd spreker en docent aan de EHSAL Management School in Brussel. Naast columns voor Beursduivel.be en Belegger.nl schrijft Gins voor de Vlaamse Federatie van Beleggers en is hij zaakvoerder voor CompuGraphics nv. Daarnaast is hij de uitgever van TransStock en Beursgrafiek.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht