Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Gaat Janet Yellen ons verrassen tijdens de jaarlijkse Fed-conferentie?

Gaat Yellen verrassen?

Vrijdag zal Fed-voorzitter Janet Yellen haar speech houden in Jackson Hole. Het jaarlijkse symposium van de Amerikaanse centrale bank wordt regelmatig gebruikt om belangrijke beleidsaankondigingen te doen. Wat kunnen we verwachten?

Vice-voorzitter Stanley Fischer gaf eerder deze week al aan dat de economie van de VS voldoet aan de doelstellingen. Daarmee hintte hij op een renteverhoging die onderweg is. 

Niet in september

Robert Tipp, hoofd wereldwijde obligaties en deviezen bij Prudential Fixed Income tegenover Cnbc: “Ik denk dat er een consensus binnen de Fed bestaat dat ze dit jaar nog actie gaan ondernemen. Maar dat zal naar mijn idee niet in september zijn, omdat er dan weer beleggers zijn die gaan anticiperen op nóg een renteverhoging in december.” 

Volgens Tipp staat de deur nog wel op een kier voor een verhoging in september, hoewel hij het hoogst onwaarschijnlijk acht. “Dat heeft ook te maken de verkiezingen. De Fed wil haar vingers niet branden aan rentestappen vóórdat duidelijk is wie de nieuwe president van de VS wordt.”

Scherp in de gaten houden

Ward McCarthy, hoofdeconoom bij Jefferies, vindt de boodschap die de Amerikaanse centrale bank uitzendt nogal verwarrend. “Aan de ene kant zeggen ze dat er een verhoging aan zit te komen, maar aan de andere kant blijkt het monetaire beleid niet zo effectief te zijn en hebben ze hulp nodig van de fiscale kant. We moeten de Fed goed in de gaten houden. Wat ze zeggen kan op allerlei manieren geïnterpreteerd worden." 

Lees ook: Verkiezingen grootste risico

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht