Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Air France-KLM mag weer opstijgen

De financiële markten zitten in rustig vaarwater en het lijkt erop dat dit een stilte voor de storm is. Het zomerse weer en de vakantieperiode dragen ertoe bij dat de volumes momenteel aan de lage kant zijn. Toch kijkt iedereen uit naar de bijeenkomst van centrale bankiers en macro economen in Jackson Hole, Wyoming.

Met name zijn de ogen gericht op Janet Yellen die vrijdag haar toespraak zal houden. Zal de Fed de rente in september verhogen? Dat is de grote vraag. Een aantal collega’s van mevrouw Yellen, ook werkzaam bij de Fed, hebben al een aantal hints gegeven en september lijkt qua datum een ideaal moment.

Later dit jaar staan immers de Amerikaanse presidentsverkiezingen op het programma en dan zal de Fed het kruit willen droog houden. Immers, als Trump aan het roer mocht komen, verwacht men dat er de nodige schommelingen op de financiële markten zullen ontstaan.

AEX

De AEX beweegt zich al een tijdje in een nauwe tradingrange tussen globaal 448 aan de onderkant en we hebben weerstand op 453 punten en in de zone 456-458 punten. Zodra de AEX boven de 458 weet uit te breken, zal de uptrend gaan versnellen en zijn we op weg naar mijn koersdoel van 473 punten. Het technische plaatje is en blijft positief, zolang we boven de 438 punten blijven, is mijn visie.

 

De olieprijs is de afgelopen dagen ook flink in beweging en mag in mijn ogen op weg richting de 53 dollar. Afgelopen week is het wel erg hard gegaan, dus een rondje van winstnemingen richting 47 á 46 dollar sluit ik niet uit en zie ik als een mooi moment om weer long te gaan.

Air France-KLM

Begin dit jaar ging de olieprijs verder onderuit en zakte terug richting de 27 á 26 dollar. In augustus 2015 noteerde Air France-KLM op 5,50 euro en mede door het afzwakken van de olieprijs in die periode, kon Air France KLM verder en verder oplopen en bereikte begin maart een hoogste niveau op 8,56 euro. Vervolgens zien we de olieprijs sterk herstellen en Air France-KLM precies de andere kant op gaan, waarbij we eerder deze week laag geweest zijn op 4,83 euro.

Niet alleen de stijging van de olieprijs zorgt voor de forse daling van dit aandeel, maar ook de enorme onrust tussen het Franse en Nederlandse deel zorgt voor een enorme druk op dit aandeel. Stakingen, dreigingen van stakingen en het verkopen van diverse slots c.q. landingsrechten, hebben het aandeel fors geraakt.

Technisch gezien hebben we pas steun op 3,40 euro, de bodems van juni 2012. In 2013 zagen we een bodem rond de 5,40 euro en dat zagen we in 2015 op 5,50 euro. Zoals gezegd, nu staat er 4,83 euro. De wereldwijde terroristische aanslagen en de dreiging daarvan raakt uiteraard ook de luchtvaartsector, maar we zien momenteel een verschuiving dat men andere vakantiebestemmingen opzoekt, waar Air France-KLM duidelijk in is vertegenwoordigd.

Afgelopen maand heeft het bedrijf beduidend meer passagiers vervoerd. Ook het vrachtvervoer zit weer in de lift en ik verwacht dat de olieprijzen stabiel zullen blijven bewegen en ik verwacht dat de huidige dip een mooi instapmoment is voor een herstelrally richting de 5,90 euro.

* Zakelijk heeft Beijer een longpositie in Shell en verder geen positie in bovengenoemde fondsen. Privé zit hij long in PostNL, KPN, TomTom en Shell.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht