Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Lagere kosten beleggingsfondsen door provisieverbod

Beleggingsfondsen goedkoper door provisieverbod

Het provisieverbod heeft duidelijk gevolgen gehad voor de kosten van beleggingsfondsen in Nederland: fondsbeleggen is goedkoper geworden. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Dat blijkt uit een studie van Morningstar.

Dat schrijft Robert van den Oever, Reserach Editor bij Morningstar. 

“Door het wegvallen van de vergoedingen zijn de lopende kosten voor beleggingsfondsen flink gedaald. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar het effect is in heel Europa merkbaar.”

Allocatiefondsen het duurst

“Alle fondsen bij elkaar, aandelen, obligaties en andere categorieën, zowel actief als passief, leiden tot een gemiddeld lopende kostenniveau in Nederland van 0,75%. Dat is aanzienlijk minder dan de 1,18% die als overall cijfer uit de bus kwam, in ons vorige kostenonderzoek dat in 2013 werd gepubliceerd.”

“Als we kijken naar de verschillende categorieën, dan zijn allocatiefondsen het duurste. De kosten bedragen gemiddeld 1,47%, over heel Europa. Daarachter volgen aandelenfondsen met lopende kosten van 1,27% gemiddeld. Obligatiefondsen zijn duidelijk goedkoper. Europabreed kosten die gemiddeld 0,74%.”

Passieve aandelenfondsen snel populairder

Wat verder opvalt, is dat passieve aandelenfondsen in opkomst zijn. Van den Oever: “Passieve fondsen hebben een pijlsnelle opkomst gemaakt, met name passieve aandelenfondsen. Het marktaandeel van in Nederland gevestigde fondsen steeg van 1% in 2013 naar 26% in 2016.”

Voor de goede orde, dit gaat dus niet over marktaandeel uit verkoop op de Nederlandse markt. “Dit percentage betreft de vestigingsplek, dus het kan gaan om Nederlandse fondsen die Europawijd verkocht worden. Net zoals in Nederland veel fondsen uit de grote aanbiedersmarkten Luxemburg en Ierland verkocht worden.”

Hier vindt u de Morningstar Fondsentool 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht