Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
3 tips om te zoeken naar buy & hold-aandelen

Op zoek naar buy & hold-aandelen? 3 tips

Een buy & hold-belegger is op zoek naar aandelen die hij decennialang wil aanhouden. Hoewel er natuurlijk nooit een garantie is dat een bedrijf de komende 20, 30 of 40 jaar een goede belegging blijft, zijn er wel degelijk een paar aanknopingspunten te vinden.

The Motley Fool wijst drie belangrijke punten aan:

Gebruik de ‘50 jaar-regel’

“Om het juiste aandeel te vinden, is het verstandig om jezelf af te vragen of een bedrijf de tand des tijds zal doorstaan. Bestaat het al jaren? En hebben we het de komende 50 jaar ook nog nodig? Een voorbeeld zijn banken. Niet de investeringsbanken, maar de consumentenbanken, waar mensen kunnen sparen en lenen. Het roekeloze gedrag van sommige namen in de industrie hebben de sector geen goed gedaan, maar de realiteit is dat mensen altijd een veilige plek nodig zullen hebben om hun geld weg te zetten, of juist te lenen.”

“Een ander voorbeeld zijn bedrijven die consumentengoederen produceren. Mensen zullen bijvoorbeeld altijd voedsel en verzorgingsproducten nodig hebben. Aan de andere kant: hebben we over 50 jaar nog tv’s of tablets nodig? Dat is nog maar de vraag.”

Zoek naar concurrentievoordeel

De befaamde belegger Warren Buffett is gek op ‘kastelen’ met een zogenaamde ‘brede economische gracht’, zodat het kasteel niet snel ingenomen kan worden. Daarmee doelt hij op ondernemingen met een groot concurrentievoordeel, waarmee het een voorsprong heeft op branchegenoten, en er dus niet gauw marktaandeel afgesnoept kan worden.”

Bekijk ook: Twee favoriete aandelen van Warren Buffett

“Een sterke merknaam kan bijvoorbeeld een concurrentievoordeel zijn. Mensen zullen eerder geneigd zijn meer te betalen voor Gilette scheergel, wat moederbedrijf Procter & Gamble prijszettingsvermogen geeft. Een ander voorbeeld is Coca Cola, dat een ongelofelijk grote naamsbekendheid heeft, en ook een zeer efficiënt distributienetwerk.”

Zoek naar degelijke groeipatronen

“Tot slot is het verstandig om te zoeken naar bedrijven met een mooi track record van winstgevendheid en groei. Het is niet verplicht dat elk jaar de omzetten en de winsten groeien, maar een opwaartse trend is zeer wenselijk."

Lees ook: Vermijd deze 3 beleggingsvalkuilen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht