Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Het beleggersvertrouwen is iets gestegen, zo stelt ING

Beleggers weer wat positiever

Het herstel van het beleggersvertrouwen zet door. Die conclusie trekt ING op basis van de BeleggersBarometer van de bank. Het vertrouwen steeg met 6 punten van 130 in augustus naar 136 in september, waarmee het niveau van november 2015 bereikt is.

De stijging van het vertrouwen wordt vooral veroorzaakt door de waardestijging van de eigen beleggingsportefeuille. De laatste drie maanden signaleerde 55% van de beleggers een waardegroei.

Optimistischer

Ook over de economische situatie in Nederland zijn beleggers wat optimistischer: ruim de helft van de beleggers verwacht een verbetering. Wat betreft de eigen financiële situatie zijn ze wat voorzichtiger, toch verwachten ze minder snel een verslechtering in vergelijking met een maand geleden.

De verwachtingen ten aanzien van de AEX zijn in vergelijking met augustus onveranderd. In juni hebben beleggers een juiste inschatting gegeven van de stand van de AEX in september: de inschatting lag op 442 punten, en de werkelijke stand van de AEX op 15 september was 441 punten.

Drempels lager

Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “De drempels om te beleggen in zowel risicovolle als minder risicovolle sectoren en obligaties worden steeds lager. Zo daalde het percentage beleggers dat het een slechte tijd vindt om te beleggen ten opzichte van augustus van 27% naar 22%.”

Als het gaat om de gebeurtenis die de komende maanden het meeste invloed zal hebben, denken beleggers dat het de presidentsverkiezing in de Verenigde Staten zal zijn. 30% denkt dat dat de meeste reuring zal brengen, gevolgd door een mogelijke rentewijziging (23%), terroristische dreiging (14%) en de situatie in het Midden-Oosten (10%). 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht