Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Chinese miljardair waarschuwt voor grootste bubbel ooit

Miljardair voorspelt grootste bubbel ooit

De Chinese miljardair Wang Jianlin, die zijn geld verdiende op de Chinese vastgoedmarkt, waarschuwt nu voor de grootste bubbel in de geschiedenis. In een interview met CNN legt hij uit waarom.

‘Bubbel’ is een gevoelig woord in China nadat vorig jaar de aandelenmarkten in het land enorm stegen, waarna een spectaculaire crash volgde. Het spaargeld van miljoenen kleine beleggers verdween als sneeuw voor de zon.

Het land kan een nieuwe bubbel verwachten in de vastgoedmarkt, denkt Wang. Het grote probleem volgens hem is dat de prijzen in de belangrijkste Chinese metropolen, zoals Shanghai, maar blijven stijgen. Dit terwijl in duizenden kleine steden steeds meer panden leeg blijven.

Niets werkt

“Ik zie geen passende oplossing voor dit probleem. De overheid probeert de ontwikkeling met allerlei maatregelen te lijf te gaan, maar nog niets heeft gewerkt.”

Het is een ernstig probleem in China, omdat de economie vertraagt en tegelijkertijd de toch al enorme berg schuld alleen maar blijft toenemen. Het gaat om astronomische bedragen; volgens Capital Economics staat er 24 triljoen yuan, of wel 3,6 biljoen dollar, aan leningen uit in de vastgoedsector.

Te snel

Wang: “Het probleem is dat de economie nog niet uitgebodemd is. Als we de leverage te snel afbouwen, kan dit de economie nog meer pijn doen. We moeten dus wachten tot de economie weer back on track is, pas dan kunnen we de schulden terugdringen.”

Lees ook: De 3 grootste risico's voor 2017

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht