Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Komt er een eindejaarsrally?

'Markt maakt zich op voor eindejaarsrally'

De aandelenmarkten dalen, en dat is goed nieuws volgens MarketWatch. Waarom? Omdat bij een daling in oktober vaak de fundamenten worden gelegd voor een rally richting het einde van het jaar.

Hoe groot zal deze rally dan zijn? MarketWatch wijst erop dat over de afgelopen 120 jaar de Dow Jones met gemiddeld 6,8% steeg vanaf de low in oktober richting 31 december. We weten natuurlijk nog niet of de low van oktober al achter ons ligt of nog moet komen.

De bovenstaande grafiek laat zien hoe groot de winst is vanaf een low in een bepaalde maand, tot het einde van de daaropvolgende maand. De winst die volgt op oktober is gemiddeld het grootst van alle maanden.

Dat heeft te maken met het bekende gezegde ‘Sell in May and go away… but remeber to come back in September’. Gemiddeld worden de grootste winsten behaald in de maanden november tot april.

Bear killer

Maar er is nog iets. Oktober wordt ook wel een bear killer genoemd. Van de 35 bearmarkten die zich vanaf het jaar 1900 voordeden, eindigden acht in oktober, zo blijkt uit onderzoek van Ned David Reserach.

Dat aantal is hoger dan je zou verwachten. Immers, als je ervan uitgaat dat bearmarkten willekeurig eindigen, zou je verwachten dat dat gemiddeld slechts drie keer in oktober zou gebeuren. Omgekeerd eindigde sinds 1900 slechts één bullmarkt in oktober. 

In het verleden behaalde resultaten...

Onthoud wel dat deze uitspraken slechts gebaseerd zijn op historische gemiddelden en dat er nooit garantie is dat het daadwerkelijk tot een eindejaarsrally komt. Aardig om te zien is wel dat een daling in oktober niet een slecht teken hoeft te zijn.

Lees ook: Pimco: 'Tijd om risico af te bouwen'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht