Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Het antwoord op koersuitbraak is nabij

Financiële markten wensen steeds duidelijkheid over de toekomst. Onzekerheid over de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen doet de beurs geen goed. Of wanneer ECB voorzitter Draghi, op 20 oktober, de vraag over wat met de toekomstige QE negeert, noteert de EuroStoxx 600 onmiddellijk 1% lager. Vanwege de onzekerheid consolideert de opwaartse trend. 

Ommekeer naar een dalende trend

De top van de S&P 500 (grafiek 1: links lange termijn en rechts korte termijn) heeft nu een ronde kom-top formatie. Een ronde kom heb je na een lange stijging en betekent een omkeer van een stijgende naar een dalende trend. Dit noemt men daarom een omkeerformatie.

Vermijd shortposities

Tegelijkertijd ziet u het belang van de opwaartse steunlijn (S) en de horizontale rode zone die ook als steun fungeert. Wordt de steunzone, de steunlijn (S) én de basislijn van de ronde kom formatie doorbroken dan stappen trendbeleggers uit. Precies om die reden houdt u de stoploss op uw aandelen goed in de gaten.

U verkoopt dan de aandelen die door hun steun vallen waardoor u uw cash verhoogt. Nieuwe aankopen stelt u uit tot betere beurstijden. Maar vermijd shortposities zolang de negatieve doorbraak geen feit is.


Met de huidige consolidatie vermindert ditmaal de sterkte in alle sectoren. U ziet dat zeer goed op grafiek 2 (klik op de grafiek voor een grotere weergave). Elk van de negen vensters is gebaseerd op een betrouwbare telling. Een telling op basis van het aantal aandelen binnen de sector dat het goed of niet goed doet. 

Anderzijds kan het plaatje op grafiek 1 snel positief omdraaien. De band is zo nauw dat één deftige koersopstoot voor een ware ommekeer zorgt.

Afwachtende positie

U ziet de kleine formatie aangeduid met R1s1. Wordt de lijn R1 doorbroken, nog beter de top rond 2180 punten, dan krijgt u de kopers die sinds augustus een afwachtende positie hebben ingenomen. Maar het is duidelijk dat professionelen niet weten uit welk hout pijlen te snijden. Het antwoord is echter nabij!

Grondstoffen: koperprijs

Liefhebbers van grondstoffenaandelen volgen de koperprijs van dichtbij (zie grafiek 3: links de lange termijn en rechts sinds de top in 2010). In januari 2016 kwam aan de daling sinds 2010 een einde.

De koperprijs herstelde van 193 naar 232. Een stijging van 20%. Hiervan profiteerden een pak aandelen. Voorlopig zet de stijging zich echter niet door. U merkt een steeds nauwer wordende formatie. Hoe nauwer de formatie, hoe groter de uitbraak. Men spreekt dan van een springveer. Daalt de koperprijs onder de rode lijn, dan wordt de dalende trend vanaf 2010 opnieuw ingezet. Stijgt de prijs doorheen de groene weerstandslijn dan hebben we een stevige bodem.

Paul Gins is een veel gevraagd spreker en docent aan de EHSAL Management School in Brussel. Naast columns voor Beursduivel.be en Belegger.nl schrijft Gins voor de Vlaamse Federatie van Beleggers en is hij zaakvoerder voor CompuGraphics nv. Daarnaast is hij de uitgever van TransStock en Beursgrafiek.