Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Volgens NN IP wordt 2017 het jaar van groei

'2017 wordt jaar van groei'

Er is veel politieke onzekerheid in 2017, maar NN Investment Partners blijft optimistisch en stelt dat er genoeg mooie kansen blijven. Daarbij zal op de aandelenmarkten de rotatie naar cyclische sectoren aanhouden.

Dat schrijft NN in een Investment View

“Politieke onzekerheid zal de boventoon voeren, maar dit hoeft niet schadelijk te zijn voor de economie. Wij gaan zelfs uit van een lichte verbetering van het wereldwijde groeimomentum. De schokgolven van de volatiliteit in grondstofprijzen en wisselkoersen verdwijnen langzaam maar zeker naar de achtergrond.”

NN IP gaat voor het komende jaar uit van een herstel van de wereldwijde groei, met minder monetaire en meer budgettaire stimulering. “De markten hebben op deze trends voorgesorteerd, zo blijkt uit de stijging van de obligatierente in ontwikkelde markten, en de rotatie van defensieve en rentegevoelige sectoren naar cyclische sectoren. Dit zal volgens ons in de komende kwartalen aanhouden op zowel de aandelen- als de obligatiemarkten.”

Voorzichtige positionering

Valentijn van Nieuwenhuijzen, Hoofd Strategie en Hoofd Multi Asset stelt dat we in onzekere tijden leven, maar dat dat niet wil zeggen dat er geen kansen zijn. “De risicopremies zijn nog steeds redelijk, terwijl beleggers vasthouden aan een voorzichtige positionering en relatief grote kasposities. Dit biedt bescherming bij onverwachte gebeurtenissen, zoals we hebben gezien na de verkiezing van Trump. De politieke onzekerheid kan af en toe wel voor volatiliteit zorgen, zodat een flexibele beleggingsaanpak noodzakelijk is.”

De assetmanager verwacht daarnaast dat de cyclische rotatie die sinds de zomer gaande is, zal aanhouden. Patrick Moonen, Senior Strateeg Multi Asset: “Zinspelen op een toename van de overheidsuitgaven door Trump, maar ook door andere beleidsmakers, leiden tot grotere begrotingstekorten en stijgende inflatieverwachtingen. Dit draagt bij aan de stijgende obligatierentes en dat is gunstig voor cyclische sectoren en financials in het bijzonder. Aan de andere kant is het nadelig voor rentegevoelige sectoren als vastgoed en nutsbedrijven.”

Olie niet onderschatten

Ook moeten we de invloed van hogere olieprijzen niet onderschatten, vindt Moonen. “De daling van de olieprijs in de tweede helft van 2014 en opnieuw in de tweede helft van 2015 en begin 2016, heeft de winsten en investeringen van energiebedrijven sterk onder druk gezet. De energiesector heeft van oudsher een groot aandeel in de wereldwijde bedrijfswinsten. Een stabilisatie van de olieprijs op het huidige niveau zal de winstgroei opstuwen dankzij de sterkere bijdrage van de energiesector.” 

“De winst kan daarnaast worden gestimuleerd door valutaontwikkelingen. Een sterke Amerikaanse dollar kan bijvoorbeeld goed zijn voor de winstgroei van niet-Amerikaanse bedrijven.”

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht