Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Dr. Doom: 'Juist nu goud en opkomende markten'

Dr. Doom zet in op goud en opkomende markten

Met de stijgende aandelenkoersen na Trump’s verkiezingszege kijkt Marc Faber, ook wel Dr. Doom genoemd, naar verschillende contraire trades. In een interview met Cnbc zegt hij wel wat te zien in onder andere goud en emerging markets.

Maar nog meer assets die onderuit zijn gegaan, vindt Faber juist nu interessant, bijvoorbeeld euro’s en obligaties. 

Hij voegt eraan toe dat beleggers weg moeten blijven van beleggingen die onlangs een rally doormaakten, zoals de Amerikaanse dollar. Het komt erop neer dat ze moeten kijken naar sectoren en aandelen die oversold zijn, niet naar sectoren die overbought zijn.”

Gouden kans

Faber stelt dat emerging markets, die in het rood staan sinds de verkiezingsdag, een gouden kans in 2017 kunnen zijn. Vooral Braziliaanse en Russische aandelen, die sinds 2011 erg slecht presteren.”

“Ik zou volgend jaar overwogen zitten in opkomende markten, maar ook in Europa, omdat ik denk dat het sentiment over de Amerikaanse dollar veel te optimistisch is. Ik denk dat de dollar vreselijk overbought is, dus nu zou ik daar niet in zitten.”

Goud daarentegen heeft zo’n 7% ingeleverd sinds de verkiezing. Goud en goudmijnbedrijven zijn daarom nu juist aantrekkelijk, vindt hij. 

“Daarnaast is de Amerikaanse markt niet zo sterk als de indices ons doen laten geloven. Het zijn vooral de FANG-aandelen (Facebook, Amazon, Netflix, Google) die de rally leiden. De Amerikaanse economie laat slechts een low quality-groei zien.”

Boost

Wat betreft de opkomende markten is Mark Mobius, voorman van Templeton Emerging Markets Group, het met hem eens. Volgens hem kan een opleving in de VS een boost betekenen voor deze beleggingscategorie. 

“Trump zal waarschijnlijk succesvol in het nieuw leven inblazen in de Amerikaanse economie”, zegt hij in gesprek met Bloomberg Television. “En dat is goed voor iedereen, inclusief emerging markets. Hij is van plan fors te investeren in infrastructuur en zal daarmee het begrotingstekort hoog op laten lopen. Heel veel geld uitgeven zal de kredietbeoordelaars zorgen baren, wat zal helpen om de dollar omlaag te krijgen.”

Ook zijn volgens Mobius Brazilië en Rusland interessant. Bang voor een sell-off in opkomende markten is hij niet. “Die hebben we al gehad. We zullen waarschijnlijk eerder een geleidelijk herstel zien.”

Lees ook: '2017 wordt koopmoment opkomende markten'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht