Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'In 2017 volop kansen voor aandelen Europa'

'In 2017 volop kansen in Europa'

Rory Bateman, hoofd Europese aandelen bij Schroders, denkt dat 2017 qua bedrijfswinsten het beste jaar wordt in vijf jaar tijd. Wel moet rekening worden gehouden met nationale verkiezingen die op de agenda staan in meerdere landen in Europa. Die kunnen namelijk voor verrassingen zorgen.

Dat schrijft hij in de note Where are the post-Brexit opportunities in Europe?

Beleggers kunnen juist de kansen benutten in de volatiliteit die daarmee gepaard gaat, zegt Bateman. Daarnaast wijst hij op de nog relatief aantrekkelijke waarderingen in Europa. Die liggen lager dan in de VS en de bedrijfswinsten liggen ook nog onder hun piekniveau. 

De markt vertoont daarbij tekenen van rotatie, van defensieve richting meer cyclische aandelen. Dat is ook een trend die in 2017 kan aanhouden.

Geen zorgen over Brexit, wel over Italië

Hij voegt daaraan toe dat beleggers zich geen zorgen hoeven te maken over de gevolgen van Brexit. “Brexit is een fenomeen dat beperkt blijft tot Groot-Brittannië. De trage economische groei in Europa zet door en een Brexit kan dat niet ontregelen. Er liggen nog genoeg kansen bij pan-Europese aandelen.”

De expert waarschuwt echter dat het met het Italiaanse referendum wel degelijk oppassen geblazen is. “Het referendum aanstaande zondag kan behoorlijk wat roet in het eten gooien. Het dreigt uit te lopen op een stemming over premier Renzi. Hij heeft gezegd af te treden als de uitslag van het referendum niet positief is voor hem. Dat brengt nieuwe politieke risico’s met zich mee en kan de noodzakelijke structurele economische hervormingen op de lange baan schuiven.”

Maar, zo merkt Bateman op: “De Italiaanse bankencrisis vormt een groter risico en zolang de slechte leningen niet zijn opgelost voel ik mij niet comfortabel bij Italiaanse banken.”

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht