Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Kooptips 2017 van Corné van Zeijl

Kooplijst 2017: Corné van Zeijl

Nu het einde van het jaar nadert, vragen we verschillende beursexperts naar drie beleggingen die naar hun verwachting het aankomende jaar goed zullen presteren. Vandaag is de beurt aan Corné van Zeijl, analist en strateeg bij Actiam.

“Ook volgend jaar zal weer door politieke gebeurtenissen gekenmerkt worden. Nederland speelt een bijrol met verkiezingen, en de hoofdrollen zijn natuurlijk voor Frankrijk en Duitsland. Ook zal de zoektocht naar de overleving van de euro voortduren”, blikt Van Zeijl vooruit.

“Nog even terugblikkend op 2016: ik had juist voorspeld dat Brexit, Trump en het Italiaanse referendum de drie grote politieke thema’s zouden worden. Wat ik niet had verwacht, was dat het effect op de beurzen zo snel weer zou wegebben.”

“Voor 2017 denk ik dat de VS een probleem blijft houden met de sterkere dollar, hoewel een krachtige munt een minder groot probleem is voor de VS dan voor Europa, omdat de economie van de VS sterker naar binnen is gericht. Europa is veel opener. Verder verwacht ik dat Europa volgend jaar ook eindelijk die winststijging gaat laten zien.”

Van Zeijl ziet de volgende drie aandelen als kanshebbers voor volgend jaar:

Wereldhave

“Dit aandeel heeft het qua winsten aardig gedaan, maar de koers deed het slecht. Er bestaan vooral zorgen over de Nederlandse markt. Aandelen Wereldhave hebben een dividendrendement van 7% en dat lijkt te mooi om te laten lopen. Maar pas op voor de value trap; het is zo hoog, dat het wantrouwen geeft. Veel hedgefondsen zitten er dan ook short in.”

“Wat mij vertrouwen geeft, is dat de CEO aandelen heeft gekocht. Hij heeft inside information over het bedrijf. Dat hij van zijn eigen geld aandelen koopt, zegt dus wel iets.”

Unilever

“Wat we hebben gezien is dat aandelen Unilever het heel slecht hebben gedaan. Het haalt voor een belangrijk deel de omzet uit Emerging Markets, en EM-aandelen zijn uit. De performance is simpelweg slecht te noemen. Het aandeel is zo’n 10 à 15% achtergebleven. Dat is mijns inziens wat overdreven, omdat het bedrijf in EM profiteert van gunstige wisselkoersen tegenover de sterkere dollar. Begin van het jaar vond ik het aandel veel te duur, nu juist aan de goedkope kant. Een mooie korting dus voor Unilever.”

Philips Lighting

“Eigenlijk vindt niemand dit aandeel leuk; het opereert in een dalende markt. Het heeft wel een prachtig dividendrendement van 5%. Daarbij komt dat concurrent General Electric onlangs in Zuid-Amerika de handdoek in de ring heeft gegooid, wat meer ruimte biedt voor Philips Lighting. Dat is positief.”

“Ook zie ik wat betreft waardering enorme potentie. Voor dit aandeel betaal je 10 keer de winst, voor het Duitse verlichtingsbedrijf Osram ongeveer 14,5 keer. Voor vergelijkbare bedrijven in de VS is dat soms wel 40 keer. Philips is goedkoop, en ja, dat heeft een reden. Maar ik vind Philips een betere keuze dan Osram. Ik vind dat er teveel pessimisme in de koers zit.”

Van Zeijl heeft privé longposities in Wereldhave en Philips Lighting

Lees ook: 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht