Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Fonds van de week: T. Rowe Price Global High Yield Bond Fund

Fonds van de week: T. Rowe Price Global High Yield Bond Fund

De topkeuze binnen zijn Morningstar Categorie, oordeelt Morningstar over het T. Rowe Price Global High Yield Bond Fund. De fondsbeheerder en zijn team pakken overtuigend kansen en hun strategie heeft zich over de jaren heen bewezen, ondanks enkele missers. Daarom krijgt de wereldwijde variant van dit fonds de hoogste Morningstar Analyst Rating: Gold.

T. Rowe Price Global High Yield Bond Fund in het kort

  • Morningstar Analyst Rating: Gold
  • Morningstar Rating: ****
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Positive
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Positive
  • Kosten: Positive
  • T. Rowe Price Global High Yield Bond Fund

De topkeuze binnen zijn Morningstar Categorie, zo omschrijft Morningstar-fondsanalist Niels Faassen het T. Rowe Price Global High Yield Bond Fund in zijn eerste rapport over deze wereldwijde variant van dit fonds. De waardegedreven aanpak van fondsbeheerder Mark Vaselkiv koppelt rigoureuze bottom-up credit selectie aan top down macro-analyse op een succesvolle manier.

Opportunistische aanpak

Sinds 2008 kiezen Vaselkiv en zijn team een meer opportunistische aanpak, waarbij significante over- en onderwegingen tussen sectoren kunnen ontstaan. De beheerder is van mening dat de markt zich momenteel in de laatste fasen van de kredietcyclus bevindt en prefereert daarom credits van hoge kwaliteit als een hedge tegen stijgende renteniveaus.

De beheerder en zijn team zijn zeer ervaren en ondanks enkele missers in hun sectorkeuzes heeft hun aanpak zich door de jaren heen bewezen. Analist Faassen kent het fonds dan ook een Gold-rating toe. 

  

Beheerteam

Fondsbeheerder Mark Vaselkiv kreeg de leiding over de Amerikaanse variant van dit fonds in 1996 nadat hij al acht jaar als high yield analist bij T. Rowe Price had gewerkt. Ook was hij de risicobeheerder van de Europese variant van het fonds sinds de oprichting ervan in 2001.

Als de high yield expert bij het fondshuis heeft Vaselkiv zitting in het allocatiecomité dat de weging bepaalt van de vermogenscategorieën en de sectoren voor de allocatie en target date-fondsen van T. Rowe Price. Hij is daarnaast lid van het vastrentende waarden-comité, een groep senior managers die beheer en prestaties van het obligatiefondsenassortiment bestieren. In maart 2017 werd Vaselkiv benoemd als een van de zes co-CIO's van het fondshuis na het terugtreden van Brian Rogers die lang als CIO diende.

Vaselkiv krijgt ondersteuning van twee portefeuillemanagers, vijftien analisten (waaronder drie Europese high yield analisten die zetelen in het Londense kantoor van het fondshuis) vijf high yield handelaren en twee kwantitatieve analisten. De handelaren doen de aan- en verkopen voor dit fonds en voor T. Rowe Price's andere high yield portefeuilles en de quant-analisten helpen om het portefeuillerisico te beheersen en de handelaren te ondersteunen bij waarderingsvraagstukken.

Vaselkiv en zijn team nemen de meeste aan- en verkoopbeslissingen als groep waarbij de Europese analisten deelnemen via video conferencing. Ook kunnen ze een beroep doen op de grote staf aandelenanalisten. Het team met brede en dieper expertisen en een lange staat van dienst verdient een Positive oordeel voor de 'People Pillar'.

>>> Bekijk ook eens de Morningstar Fondsentool <<<

Fondshuis

T. Rowe Price ontwikkelt zich maar behoudt tegelijk het sterk op research gerichte cultuur waar het zijn langetermijnsucces aan te danken heeft. Ondanks de pensionering van enkele fondsmanagers met een lange staat van dienst, zoals de voormalige CEO en de scheidende CIO Brian Rogers, heeft de zorgvuldig geplande opvolging het overgangsproces verzacht.

Ook onder de nieuwe leiding is er geen gebrek aan talent. De succesvolle voormalige portefeuillebeheerder Rob Sharps is nu co-hoofd wereldwijde aandelen en geeft nu leiding aan vijf CIO's die tot de beste van het fondshuis behoren. Het analistenteam kent een solide basis en het fondshuis is nieuwe mensen blijven werven, ondanks de druk die er op het actief beheerde segment staat.

CEO Bill Stromberg, die in 1987 bij het fondshuis kwam als analist, behoudt de researchfocus en erkent tegelijk dat ontwikkeling nodig is om te blijven floreren in een industrie die steeds meer naar passief beheerde producten neigt. Het bedrijf versterkt zijn technologische middelen en breidt zijn buitenlandse distributie uit. Dat zijn haalbare doelen gezien de sterke balans.

In 2017 zag T. Rowe Price zijn kans schoon en nam het Henderson High Yield Opportunities team over dat werd geleid door een voormalig T. Rowe Price beheerder. Op die manier kwam het tegemoet aan de vraag naar strategieën waar het maar beperkte capaciteit op had en die deel uitmaken van het populaire target date assortiment en het nieuwe multi-asset aanbod (enkele bestaande T. Rowe Price producten zijn gesloten). Het fondshuis past zich op verstandige wijze aan en de overtuiging om de eindbelegger op de eerste plaats te zetten plus de vaardigheid om beleggingstalent aan te trekken en te behouden leiden ook op deze pijler tot een positief oordeel.

Proces

Beheerder Mark Vaslekiv en zijn team zijn op jacht naar onontdekte bedrijven of bedrijven die op het punt staan om een turnaround mee te maken. Daardoor hebben veel bedrijven in de portefeuille gesplitste ratings omdat de analisten zoeken naar bedrijven die zich in een veranderingssituatie bevinden die tegen aantrekkelijke waarderingen te verkrijgen zijn. Top-down benadering is ook van toepassingen, hoewel effectenselectie de kern van de teamaanpak blijft. Over de lange termijn heeft het team rigoureuze bottom-up research weten te koppelen aan top-down macro inzichten om sterke prestaties te bewerkstelligen bij bescheiden volatiliteit en dat brengt het fonds ook hier een positief oordeel.

Een prominente plek is weggelegd voor niet-Amerikaanse high yield obligaties en van de benchmark afwijkende posities. Vaselkiv begon niet-Amerikaanse obligaties aan de portefeuille toe te voegen vanaf 2009, toen het fondshuis een in Londen zetelende high yield portefeuillemanager aantrok. Aandelen doen maar voor een paar procent mee. Vaselkiv loopt niet weg voor credit risico als hij denkt dat er sprake is van een goede risico/rendementpropositie (in het verleden heeft hij een significant gedeelte aan CCC-papier aangehouden), maar hij zal een conservatievere houding aannemen als die goed beloond wordt. Zo heeft hij recent de posities van de laagste kwaliteit afgebouwd en dat heeft het algehele kwaliteitsniveau van de portefeuille opgekrikt.

Prestaties

De kracht van het team ligt in de vaardigheid om succesvolle credits te selecteren. Het is op dit gebied zelfs meer dan succesvol geweest en dat resulteert ook hier in een positief oordeel. Het fonds heeft het goed gedaan in vergelijking met zijn categoriegenoten en komt uit in het hoogste kwintiel van de Morningstar Categorie Global High Yield over een periode van 10 jaar tot en met maart 2017.

Gedurende die periode hebben de fondsbeheerder en zijn team enkele zeer geslaagde keuzes gemaakt, zoals het vermijden van de hard geraakte telecomsector voordat de dot-com crash plaatsvond, en recenter het vermijden van de klap die de energiesector te verduren kreeg tussen medio 2014 en begin 2016. Tijdens die neergang van de energiesector pakte Vaselkiv zijn kansen en stapte begin 2016 in de sterk afgewaardeerde bedrijven in energie en grondstoffen. Het fonds kwam uit in het bovenste eenderde van zijn peers in 2014 en in de bovenste helft in 2015 en het top kwintiel in 2016.

Het team is niet perfect, want een behoorlijke positie in het geplaagde farmaciebedrijf Valeant drukt op het rendement van de laatste tijd. Valeant was de op een na grootste positie van het fonds begin 2016, toenemend van 0,75% in 2014 tot 1,6% in maart 2015. Vaselkiv heeft er vertrouwen in dat het bedrijf zijn schulden kan afbetalen, maar hij erkent dat deze positie de komende tijd nogal volatiel kan zijn. Het gewicht van de positie is inmiddels teruggevallen tot onder de 1%, maar het was wel de positie die de slechtste bijdrage aan de portefeuille leverde in 2016.

Kosten

Met een lopende-kostenfactor van 0,71% is dit fonds goedkoper dan de categoriemediaan van 0,81% voor vergelijkbare rebatevrije aandelenklassen. Het fonds is het op een na goedkoopste in zijn categorie. Daarom krijgt het fonds een positief oordeel op de kostenpijler.

>>> Bekijk ook eens de Morningstar Fondsentool <<<

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux