Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Helima Croft positief over prijsontwikkeling olie

'Olie in tweede jaarhelft boven 60 dollar'

De koers van olie daalde deze week nadat de OPEC aankondigde de productiebeperkingen te verlengen. Helima Croft, hoofd grondstoffenstrategie bij RBC Capital Markets, voorziet echter hogere prijzen in de tweede helft van 2017.

Dat zegt ze in gesprek met Cnbc. Ze ziet steun ergens tussen de 50 en 60 dollar, waarbij in het vierde kwartaal WTI door de 60 dollar-grens zal breken.

Olieprijzen gingen onderuit toen de OPEC en andere grote exporteurs hun deal om de olieproductie te beperken, verlengden. Beleggers waren teleurgesteld omdat zij anticipeerden op verdergaande maatregelen om de output in te perken. Brentolie daalde 5% naar 51,44 dollar, WTI daalde met 4,8% naar 48,90 dollar. 

Politiek

Croft denkt dat nog verdergaande maatregelen iets te hoog gegrepen zouden zijn. Volgens de specialist kan de verlenging van de deal niet los worden gezien van politiek en beleid. 

“Saoedi-Arabië is gefocust op de beursgang van Aramco en in Rusland wil Poetin de bevolking tevreden houden en de sociale uitgaven op peil houden, met het oog op de verkiezingen in maart 2018. Het is een combinatie van politieke en economische prioriteiten om een betere outlook voor olie te willen hebben.”

Balans

Mike Rothman, head of oil research bij Cornerstone Analytics, denkt ook dat de prijzen op de langere termijn kunnen stijgen, ondanks het aanbod uit de VS, Libië en Irak. 

“Als je alles bij elkaar optelt, zie je dat OPEC sinds november al 1,5 miljoen vaten per dag aan aanbod uit de markt wegneemt. Dat is 45 miljoen vaten per maand. Volgens mij is dat genoeg om de balans naar de goede kant te laten slaan, en te zorgen voor een lager voorraadniveau in de loop van 2017.”

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht