Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Rally voor zowel aandelen als obligaties richting einde 2018'

'Rally voor zowel aandelen als obligaties richting einde 2018'

Paul Tudor Jones, de hedgefondsbaas die de beurscrash in 1987 correct voorspelde, verwacht dat zowel de obligatierendementen als de aandelenkoersen richting het einde van 2018 zullen stijgen. Vooral aan het einde van het jaar, na de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten, zal het volgens Jones "gek worden" op de markten, meldt MarketWatch. 

"Ik denk dat je de obligatierente samen met aandelen richting het einde van het jaar zal zien stijgen", zei Jones. Hij beweert dat de reële rente historisch laag blijft en dat stijgende rendementen, die omgekeerd evenredig bewegen aan de obligatiekoersen, beleggers er niet van zullen weerhouden aandelen te kopen.

Rally Amerikaanse aandelen

"Ik denk dat vooral aan het eind van het jaar na de tussentijdse verkiezingen de gekte gaat losbarsten", zei Jones, verwijzend naar een mogelijke rally van Amerikaanse aandelen na de verkiezingen in november.

Normaal gesproken wordt een snel stijgende rente gezien als negatief voor aandelen, omdat oplopende rentetarieven betekenen dat de financieringskosten voor bedrijven toenemen en alternatieve beleggingen als obligaties en spaarproducten, die minder risicovol zijn dan aandelen, aantrekkelijker worden.

Rente aanzienlijk omhoog

De Amerikaanse tienjaarsrente bedraagt momenteel zo'n 3%. Jones heeft eerder voorspeld dat de rente op de tienjarige Amerikaanse staatsobligaties tegen het einde van dit jaar 3,75% zal bedragen. "Ik denk dat we de rente aanzienlijk hoger zullen zien gaan vanaf het einde van het derde kwartaal of het begin van het vierde kwartaal."

Jones wordt algemeen gezien als de voorspeller van de beurscrash op 19 oktober 1987, toen de Dow Jones-index bijna 23% aan waarde verloor. Dat was de grootste eendaagse procentuele daling voor de Amerikaanse hoofdindex ooit. 

Lees ook: Hoe je te beschermen tegen de volgende beurscrash? 6 tips

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht