Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
J.P. Morgan AM: Onderwogen in aandelen

J.P. Morgan AM: Onderwogen in aandelen

Voor het eerst in jaren heeft J.P. Morgan Asset Management het advies voor aandelen verlaagd naar onderwogen. Dat bleek donderdag tijdens de presentatie van de outlook 2019 in Amsterdam.

Vincent Juvyns, Global Market Strategist bij de assetmanager: “Ik word vaak een echte bull genoemd, maar we moeten ons advies bijstellen naar onderwogen. We zien voorlopig niet veel heil in aandelen, ook niet in Europa. Een defensiever beleid makes sense nu.”

Volgens de Amerikaanse assetmanager zijn de vooruitzichten voor een portefeuille met 40% obligaties en 60% aandelen niet al te best. Gemiddeld mogen beleggers zo’n 4% rendement verwachten. De economische groei zal lager zijn en ook de risicopremie op aandelen daalt. 

Reccessie in Europa?

Toch zal de economie in de VS krachtig blijven. “Niet zo sterk als eerst, maar we hoeven niet te vrezen voor een recessie. Die zie ik eerder in Europa ontstaan. Ik heb geen redenen om echt enthousiast over Europa te zijn. De tegenwinden zijn te belangrijk in onze ogen. Ik acht de kans klein dat Europa nog 2% groeit volgend jaar.”

“Het lastige is dat in Europa wat betreft monetair beleid een one size fits all-model wordt gehanteerd. Sommige landen zijn toe aan verkrapping zoals in de VS, waaronder Nederland, maar dat is natuurlijk niet mogelijk.”

Om nog maar te zwijgen over de politieke problemen in deze regio. “De politieke tegenwind lijkt structureel te zijn. Ook mét een Brexitdeal zijn er onzekerheden te over. Wij zijn daarom voorzichtiger geworden.” Het politieke landschap versplintert in veel Europese landen steeds verder, zoals ook in bovenstaande afbeelding te zien is. 

VS aan kop

In de aandelenwereld blijft de VS leidend. Dat was de gehele cyclus al zo en het ziet er niet naar uit dat dat gaat veranderen. “Voordeel is dat de Amerikaanse markt over het algemeen minder volatiel is dan de Europese. Een van de redenen daarvoor is dat in de VS simpelweg veel meer particulieren aandelen bezitten.”

Kansen

Waar liggen kansen? “We bewegen ons nu richting het einde van de cyclus en in zo’n omgeving zijn largecap industrials en techbedrijven het meest interessant.”

Groeiaandelen zijn uit zwang, wat kansen creëert voor waarde-aandelen in Europa. De verschillen in waarderingen zijn zowel tussen sectoren als binnen sectoren groot. J.P. Morgan haalt Volkswagen en Ferrari enerzijds en Atos en Wirecard anderzijds als voorbeelden aan (zie afbeelding).

Lees ook: Nomura ziet 9 'grijze zwanen' in 2019

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht