Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Deze Aziatische landen varen wel bij de handelsoorlog

Deze Aziatische landen varen wel bij de handelsoorlog

Door het voortslepende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China proberen investeerders hun geld steeds meer te verplaatsen naar gebieden die wat meer geïsoleerd zijn van de spanningen op het handelsvlak.

Ook Amerikaanse en Chinese importeurs zoeken naar producten uit landen die niet worden getroffen door de tarieven die beide economische grootmachten op elkaars goederen hebben ingevoerd.

Andrew Gillan, hoofd Aziatische aandelen exclusief Japan bij Janus Henderson Investors, kijkt daarom naar Zuidoost-Azië, waar een aantal landen profiteert van het handelsgeschil doordat de handelsstromen worden omgeleid. Beleggers moeten volgens hem kijken naar landen zoals de Filipijnen en Indonesië, die een beetje uit de gratie zijn geraakt maar nog steeds sterk groeien.

Filipijnen 

"We zijn dol op die markten", zei Gillan tegen CNBC. "We hebben de afgelopen jaren onze posities in de Filipijnen gehandhaafd, maar we zijn blij dat we aanzienlijk overwogen zitten in het land." De PSE composite index in de Filipijnen is dit jaar met meer dan 10% gestegen. 

Indonesië

Gillan investeert ook in de financiële sector in Indonesië, waar de markt volgens hem het afgelopen decennium structureel is gegroeid en een hoog rendement heeft opgeleverd. In het Zuidoost-Aziatische land werd onlangs de zittende president Joko Widodo herkozen voor een tweede termijn. De Jakarta Composite Index is dit jaar met 3% gestegen.

Blijf weg van Noord-Azië

Beleggers moeten echter wegblijven van Noord-Azië, waarschuwde Gillan. Janus Henderson Investors wil volgens Gillan op dit moment "een beetje uit" Noord-Aziatische markten zoals China en zelfs Taiwan en Zuid-Korea. Die laatste twee landen vormen belangrijke schakels in de wereldwijde technologie-bevoorradingsketen, met bedrijven als de Zuid-Koreaanse chipmaker SK Hynix en de grote Taiwanese Apple-leverancier Hon Hai Precision Industry, beter bekend als Foxconn.

De technologiesector is inzet geworden van het handelsconflict tussen Washington en Peking, waarbij het Witte Huis China ervan beschuldigt Amerikaanse bedrijven die willen investeren, te dwingen hun technologie te delen. De beperking die Washington heeft opgelegd aan de verkoop van Amerikaanse technologie aan China heeft er ook voor gezorgd dat Peking zich meer richt op de ontwikkeling van eigen producten, zoals chips.

Moeilijk om te investeren in Vietnam

Hoewel Vietnam volgens diverse media profiteert van de handelsoorlog tussen de VS en China, waarschuwt Gillan dat beleggen in het land, ondanks de aantrekkelijkheid, niet eenvoudig is.

"Er is veel productie naar Vietnam verschoven en niet alleen vanwege de handelsoorlog. Veel bedrijven zijn een paar jaar geleden al begonnen met het verplaatsen van de productie naar het land vanwege de kostenvoordelen." De Vietnamese VN-index is dit jaar ongeveer 3% gestegen.

Toch is het volgens Gillan erg moeilijk om toegang te krijgen tot de Vietnamese aandelenmarkt. Op veel van de meest aantrekkelijke aandelen van het land worden limieten geplaatst voor buitenlandse beleggers, waardoor ze een premie moeten betalen van 20% of meer.

Wel zijn er volgens hem ook andere manieren waarop investeerders kunnen profiteren van de aantrekkelijkheid van Vietnam, bijvoorbeeld door te beleggen in Thaise bedrijven die hun aanwezigheid in het land uitbreiden.

Bekijk ook: 'Pas op voor schimmig China'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht