Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Robert Shiller: renteverlaging Fed leidde tot recessiealarm

Robert Shiller: renteverlaging Fed leidde tot recessiealarm

Nobelprijswinnaar Robert Shiller maakt bezwaar tegen de renteverlaging die de Federal Reserve in juli doorvoerde. Volgens hem heeft deze rentestap psychologische schade veroorzaakt op de markten.

De wereldwijde economische onzekerheid deed de Federal Reserve vorige maand voor het eerst sinds de financiële crisis van 2008 de rente verlagen. Na een verlaging van het rentetarief met 25 basispunten naar 2 tot 2,25% zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat "implicaties van wereldwijde ontwikkelingen voor de economische vooruitzichten en gematigde inflatiedruk" hebben bijgedragen aan de beslissing van de Amerikaanse centrale bank.

Recessievrees

"Ik denk dat er een probleem is met het verlagen van de rente omdat het een gevoel van alarm geeft", zei Nobelprijswinnaar en econoom Robert Shiller tegen CNBC. Volgens hem ging de stap van de Fed niet zozeer over de daadwerkelijke verlaging van de rente, maar meer over de psychologische impact die de verlaging had op de recessievrees in de markten. "Het belangrijkste verhaal is dat de Fed is begonnen."

"Toen beleggers voor het eerst in jaren een renteverlaging zagen, betekenden de 25 basispunten niet zoveel. Het is meer dat er een nieuw regime is, en dat beleggers zich zorgen maken over een recessie", aldus de hoogleraar economie aan de Yale School of Management.

Nadat de Amerikaanse centrale bank eind juli de rente verlaagde, raakten de financiële markten in augustus van slag, waarbij de rentecurve omkeerde en de aandelenkoersen daalden. De Dow-Jonesindex liet het grootste dagverlies van dit jaar zien en kelderde 800 punten. Sindsdien heeft de index het verloren terrein weer teruggewonnen.

Psychologie

Shiller zei dat de beleidsmakers van Fed "verstandig" zijn en dat er "een beetje psychologie meespeelt". "Ze moeten zich ervan bewust zijn dat het publiek naar het nieuws kijkt en daar meer op reageert dan op een renteverlaging van 25 basispunten", aldus de econoom.

Volgens Shiller schrokken de markten ook toen de Fed de rentetarieven in de nasleep van de financiële crisis verlaagde tot een bereik van nul tot 0,25%. "De renteverlaging en het noemen van het woord "nul", plaatste ons in dezelfde categorie als Japan tijdens het "Verloren Decennium". Ik denk dat ze de rente niet tot nul hadden moeten verlagen. Ze hadden het boven de nul moeten laten. Je wilt het woord nul niet gebruiken, omdat het mensen bang maakt."

Verder omlaag

De FedWatch-tool van CME schat de kans op een verdere renteverlaging met 25 basispunten na de vergadering van de Fed in september op 95%. De Amerikaanse president Donald Trump neemt Fed-baas Powell herhaaldelijk onder vuur en hamert op een flinke renteverlaging in de Verenigde Staten.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht