Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Grote sprong olieprijs vaak goed voor aandelen

Grote sprong olieprijs vaak goed voor aandelen

De aandelenbeurzen hebben de neiging om op te lopen, in de maanden na een grote stijging van de olieprijzen. Maar beleggers moeten wel oppassen voor scherpe terugtrekkingen, zo waarschuwt MarketWatch.

Volgens de financiële website veert de brede S&P 500-index gemiddeld 10,2% op in de zes maanden na een sprong in de olieprijzen.

Drone-aanval

De olieprijzen schoten begin deze week zo'n 13% omhoog nadat afgelopen weekend een aanval met drones is uitgevoerd op de twee belangrijkste olie-installaties van Saoedi-Arabië. De situatie zorgde voor de nodige onzekerheid op de wereldwijde financiële markten.

Maar de geschiedenis wijst uit dat, op enkele opvallende uitzonderingen na, sterke stijgingen van de olieprijzen doorgaans niet veel schade toebrengen aan aandelen.

Bovengemiddelde rendementen na 6 maanden

Hoewel sprongen van meer dan 10% van de olieprijzen op dezelfde dag meestal gepaard gaan met verliezen voor de S&P 500, de Dow-Jonesindex en de Nasdaq, blijkt dat de rendementen van deze indexen zes maanden na dato hoger dan gemiddeld zijn, zo blijkt uit gegevens van Dow Jones Market Data.



Zoals de bovenstaande grafiek laat zien, is de S&P 500 in het verleden met gemiddeld 10,2% gestegen in de zes maanden na een eendaagse prijsstijging van ruwe olie van 10% of meer. Dat is bijna 4 procentpunten hoger dan de gemiddelde groei van 6,3% van de S&P 500 tijdens andere perioden.

De Dow steeg gemiddeld met 8,7% in de zes maanden na een sterke opleving van de olieprijzen, tegenover een plus van 6,1% op andere momenten. De Nasdaq liet zelfs een gemiddeld stijging van 15,5% zien: bijna dubbel zo fors als de gemiddelde winst (8,2%) op andere momenten.

Olietekorten opgevangen door voorraden

"De aanval in Saoedi-Arabië is iets om in de gaten te houden, maar het lijkt geen groot probleem", meent Sam Stovall, investeringsstrateeg bij CFRA. Hij wijst erop dat president Donald Trump toestemming heeft gegeven om de strategische oliereserves van de VS te gebruiken en dat Saoedi-Arabië ook over voorraden beschikt. Dit zou de effecten van de aanslagen enigszins moeten compenseren.

Terwijl sommige bedrijven en huishoudens last hebben van de hogere olieprijzen, zal de Amerikaanse energiesector er juist van profiteren. Dat kan mogelijk leiden tot hogere winsten, meer vacatures en hogere investeringen voor Amerikaanse energiebedrijven, licht Stovall toe.

Reden voor voorzichtigheid

Ondanks de gunstige statistieken is er volgens MarketWatch ook reden voor voorzichtigheid bij beleggers. Diverse afzonderlijke pieken in de olieprijzen gingen gepaard met een aanzienlijke volatiliteit op de aandelenbeurzen. De website brengt 22 september 2008 in herinnering, toen de olieprijs met 15,7% omhoog schoot. Zes maanden later noteerde de S&P 500 maar liefst 31,8% lager, toen de Amerikaanse economie zich in een diepe economische recessie bevond.

Een ander onheilspellend voorbeeld is 20 juni 1990, toen de prijs van ruwe olie met 10,7% was opgelopen, voorafgaand aan de Iraakse invasie in Koeweit. Toen het conflict het jaar erna escaleerde, waren er diverse dagen waarin de olieprijs op dagbasis met meer dan 5% steeg. Zes maanden na de initiële prijspiek stond de S&P 500 8% lager. Uitzonderingen bevestigen dus de regel.

De gemiddelde stijging van de aandelenmarkten na grote pieken in de olieprijzen kan grotendeels worden toegeschreven aan de energiesector. Zo steeg het Energy Select Sector SPDR-fonds afgelopen maandag met 3,9%, terwijl de S&P 500 met 0,3% onderuit ging.

Er kan reden zijn om te verwachten dat deze outperformance aanhoudt. "De energiesector heeft historisch gezien een gemiddelde winst van 1,86% behaald over alle perioden van drie maanden", meent George Pearkes van Bespoke Investment Group. "Maar na grote eendaagse prijsstijgingen voor olie heeft de sector een gemiddelde winst van 2,66% behaald in de drie maanden die daarop volgden."

Lees ook: 'Beursjaar vóór verkiezingen helemaal niet zo sterk'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht