Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Beleggers kunnen Azië niet langer negeren'

'Beleggers kunnen Azië niet langer negeren'

Azië is een enorme groeimarkt en biedt kansen voor de komende jaren en zelfs decennia. ‘Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk in het groeiverhaal van Azië’, zoals Joanna Kwok, portefeuillemanager Emerging Markets en Asia Pacific bij J.P. Morgan Asset Management, het omschrijft.

In haar presentatie ‘Tapping into Asia’s transformation’, tijdens de International Media Summit van J.P. Morgan Asset Management in Londen op 9 oktober, legt ze uit waarom beleggers niet meer om de regio heen kunnen. 

Pas net begonnen

“Azië is dé groeimarkt van de komende decennia. Dat wordt duidelijk als we kijken naar de omvang van de bevolking, het bbp per hoofd van de bevolking en de verstedelijkingsgraad.” 

Hoewel India en China enorme steden herbergen, is de urbanisatiegraad - het percentage van de bevolking dat in een stedelijke omgeving woont - nog relatief laag. “Ze zijn pas net begonnen”, zegt Kwok. 

China als vlaggenschip

“China is het vlaggenschip van de opkomende markten. Het bewandelt een pad dat veel opkomende landen bewandelen, maar in China zien we de ontwikkelingen het duidelijkst. Het gaat om ontwikkelingen op het gebied van consumptie, technologie/automatisering en gezondheidszorg.”

“De toekomst van China ligt in de binnenlandse consumptie. De sterk groeiende bevolking heeft steeds meer te besteden, en wil ook steeds verder ‘upgraden’, of het nu om auto’s of om dagelijkse boodschappen gaat. De Chinese consument staat er relatief gezien sterk voor. Alibaba bijvoorbeeld laat nog altijd sterke cijfers zien.”

Die consument is een sterke aanjager voor de komende jaren, verwacht Kwok. “Natuurlijk heeft de handelsoorlog effect op het sentiment, maar vlak de onderliggende kracht niet uit.”

Ping An Group

Op het gebied van innovatie noemt de expert de Chinese bank- en verzekeringsgroep Ping An als voorbeeld van een interessant bedrijf. Het conglomeraat is behalve in financiële dienstverlening ook actief in de healthtechsector. 

“Ze doen maar liefst 200 miljoen online consulten per jaar en lopen voorop als het gaat om innoveren: het aantal patenten is de afgelopen 2 jaar flink gegroeid (zie afbeelding). Er zitten miljarden dollars in onderzoek en ontwikkeling. Bovendien beschikt het bedrijf over een medische database die veel geld waard is.” 

TSMC

Ook de bekende chipmaker TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) biedt volgens Kwok kansen voor de komende jaren. “Bijna overal zitten wel chips van TSMC in. In de toekomst zal de vraag naar chips alleen maar toenemen, met het oog op smart cities, zelfrijdende auto’s en AI. TSMC is een voorloper in de markt.”

Maruti Suzuki

Ook de Indiase consument heeft gemiddeld meer te besteden dan voorheen en wil graag ‘upgraden’ op allerlei gebieden. “Een gevolg daarvan is dat veel Indiërs hun brommer gaan inruilen voor het comfort van een auto”, zegt de expert. “De Indiase autofabrikant Maruti Suzuki profiteert daarvan.”

Lees meer: De opmars van China als supermacht in 4 grafieken

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht