Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
10 grote robotica-aandelen om te overwegen

10 grote robotica-aandelen om te overwegen

In de industrie worden steeds meer robots gebruikt om goedkoper te produceren. Het is dan ook niet vreemd dat veel beleggers geïnteresseerd zijn in robotica-aandelen. The Motley Fool selecteerde de tien grootste robotica-aandelen.

Er zijn volgens weinig pure roboticabedrijven te vinden. Daarom bevat de lijst ook bedrijven die zich bezighouden met automatisering.

Bij het samenstellen van de lijst is gekeken naar de grootste spelers binnen een specifiek robotica-thema. Yaskawa, Fanuc en ABB zijn bijvoorbeeld de grootste spelers in industriële robotica. Naast ABB zijn Siemens en Rockwell belangrijke spelers op het nauw verwante gebied van automatisering. KION is het grootste bedrijf voor automatiseringsoplossingen in de keten van leveranciers en afnemers. En Cognex, Intuitive Surgical en iRobot domineren hun nichemarkten.

Yaskawa en Fanuc

Vier bedrijven domineren de industriële robotica-markt: Fanuc, Yaskawa, Kuka en ABB. Wat meteen opvalt, is dat geen van hen in de Verenigde Staten is gevestigd. Kuka is een Duits bedrijf, dat nu eigendom is van de Chinese Midea Group en ABB is een Zwitsers-Zweeds bedrijf.

Het feit dat twee Japanse bedrijven, Fanuc en Yaskawa, leiders in robotica zijn, is een bewijs van het belang van Azië voor de robotica-wereld. Volgens de International Federation of Robotics (IFR) zijn drie landen (China, Japan en Zuid-Korea) goed voor bijna 60% van de wereldwijde vraag naar roboteenheden.

China is momenteel met afstand de grootste markt voor industriële robots, maar de zogeheten robotdichtheid is een stuk lager. Dat suggereert dat er nog voldoende ruimte is voor verderee groei. De robotdichtheid wordt door de IFR gedefinieerd als het aantal geïnstalleerde robots per 10.000 werknemers in de industrie. Het gelt als een graadmeter van de mate van automatisering van de productie in een land.

Eindmarkten

Een ding waar beleggers wel op moeten letten is dat roboticabedrijven zijn blootgesteld aan specifieke eindmarkten. Dat vormt een risico als deze industrieën vertragen. De onderstaande grafiek laat de verdeling van industriële robots over de diverse eindmarkten zien.



Hieruit blijkt dat de automobielindustrie en de elektrische/ elektronische industrie ongeveer twee derde van de totale vraag vertegenwoordigen. Beleggers moeten dan ook rekening houden met volatiliteit bij Fanuc en Yaskawa vanwege de afhankelijkheid van de wereldwijde autoproductie en consumentenelektronica, vooral smartphones.

1. ABB

De twee Europese industriële reuzen - ABB en Siemens - hebben veel met elkaar gemeen. Beide zijn grote spelers op de markten voor fabrieks- en procesautomatisering. Bovendien vormen de automatiseringsactiviteiten van beide bedrijven slechts een onderdeel van een groter bedrijf, al focussen deze bedrijven zich wel steeds meer op industriële automatisering, robotica en slimme productie.

Het Zweeds-Zwitserse ABB is een bedrijf in transitie. Na jaren van achterblijvende prestaties ging het roer om. De slecht presterende stroomnetten werden verkocht aan Hitachi. Er kwam een nieuwe CEO, de bedrijfssegmenten werden gereorganiseerd en het concern ging samenwerkingen aan met onder meer industrieel softwarebedrijf Dassault Systemes.

2. Siemens

ABB's rivaal Siemens is ook bezig met herstructureringen. Het Duitse concern heeft een belang van 15% in zijn zorgactiviteiten (Siemens Healthineers) verkocht en aandelen in zijn activiteiten op het gebied van duurzame energie (Siemens Gamesa) naar de beurs gebracht. Ook heeft het management geprobeerd om het mobiliteitssegment (treinwagons, locomotieven en bussen) samen te voegen met Alstom. Verder zal Siemens zijn gas- en elektriciteitsactiviteiten afsplitsen en samenvoegen met Siemens Gamesa.

Alles wijst op een bedrijf dat zich steeds meer op twee segmenten wil concentreren: digitale industrieën (fabrieksautomatisering, motion control, procesautomatisering en industriële software) en slimme infrastructuur (slimme bouwoplossingen en distributiesystemen).

Een investering in Siemens is, kortom, een investering in een industrieel conglomeraat dat zich langzaam transformeert tot een bedrijf dat zich richt op automatisering en de software die nodig is om het te laten draaien.

3. Rockwell Automation

Het Amerikaanse Rockwell Automation is misschien wel het meest interessante strategische aandeel in de robotica-industrie. Branchegenoot Emerson Electric probeerde het bedrijf in 2017 over te nemen. Het idee was om Rockwell's oplossingen voor fabrieksautomatisering toe te voegen aan de procesautomatiseringskracht van Emerson.

Rockwell wees het overnamebod echter af en besloot zich te concentreren op fabrieksautomatisering. De langetermijnperspectieven van Rockwell zien er uitstekend uit, maar beleggers moeten er wel rekening mee houden dat de omzet van het bedrijf zal schommelen in lijn met de ups en downs in de economie.

4. Cognex

Het Amerikaanse bedrijf Cognex domineert de zogenoemde machinevisie-markt. De belangrijkste concurrent is het Japanse Keyence. De 2D- en 3D-visiesystemen van Cognex zijn nodig om geautomatiseerde apparatuur en robots te begeleiden en geautomatiseerde processen te bewaken en te controleren.

De producten van Cognex worden gebruikt in auto- en consumentenelektronica (met Apple als grootste klant) de logistieke markt voor het identificeren van pakketten en bij de behandeling van luchthavenbagage.

Cognex verwacht dat het zijn omzet uit fabrieksautomatisering op de lange termijn met 20% per jaar kan laten groeien en zijn logistieke omzet met 50% per jaar in de nabije toekomst.

5. Zebra Technologies

Het toenemende gebruik van robotica zal leiden tot een grote hoeveelheid aan informatie die wordt gecreëerd door apparaten, machines en slimme fabrieken. Dit betekent dat er ook meer behoefte is om al deze informatie te verzamelen en te verwerken via de mobiele computers, scanners en barcodelezers van het Amerikaanse bedrijf Zebra Technologies.

De inkomstenmix van Zebra biedt een mooie verdeling tussen retail en e-commerce, transport en logistiek, en productie. Het management verwacht dat de omzet op de lange termijn met 4% tot 6% kan groeien op jaarbasis.

6. KION Group

Het Duitse KION is de op een na grootste leverancier van industriële vorkheftrucks ter wereld en marktleider in Europa. Met zijn Dematic-activiteiten is KION ook toonaangevend op het gebied van supply chain-automatiseringssystemen, ofwel de keten tussen leveranciers en afnemers.

De combinatie van industriële vorkheftrucks en automatiseringsoplossingen voor de toeleveringsketen maakt KION een aantrekkelijke optie om te profiteren van de groei in magazijnautomatisering. Bovendien is e-commerce verantwoordelijk voor bijna de helft van de vraag naar KION's automatiseringsoplossingen. Het management verwacht een hoge eencijferige omzetgroei van dat segment op de middellange termijn.

De vooruitzichten voor het segment industriële heftrucks en diensten zijn wel sterk afhankelijk van de Europese economie. Maar de helft van de omzet van dit segment komt uit diensten, die over het algemeen beter bestand zijn tegen een economische vertraging. Daarnaast vormen automatisering van de toeleveringsketen en robotica in de VS groeimotoren voor het bedrijf. 

7. Intuitive Sugrical en 8. iRobot

Deze twee bedrijven zijn actief in enorm verschillende eindmarkten, namelijk chirurigsche robots en robotstofzuigers. Maar daarnaast hebben ze veel gemeen. Beide bedrijven zijn in de VS gevestigd en bieden beleggers een mogelijkheid om in robotica te investeren zonder de cycliciteit van de traditionele automatiseringsmarkten, zoals automotive en elektronica. Bovendien zijn beide bedrijven marktleider en groeien ze jaarlijks met circa 15%.

Sugrical voelt wel de hete adem in de nek van Medtronic, die een behoorlijk maatje groter is.

iRobot domineert de markt voor robotstofzuigers. Het bedrijf heeft een marktaandeel van 82% in Noord-Amerika, 61% in de regio Europa, het Midden-Oosten en Afrika en 64% in Japan. Het wereldwijde marktaandeel bedraagt 52%.

iRobot schat de omvang van de totale wereldwijde markt voor stofzuigers momenteel op ongeveer 10 miljard dollar. Robotstofzuigers hadden eind 2018 een aandeel van 24%, maar de belangstelling groeit. Bovendien is het groeipotentieel van iRobot niet alleen beperkt tot robotstofzuigers. Het bedrijf is van plan de verkoop van zijn robotvloerdweilers en robotmaaiers uit te breiden. Alles bij elkaar biedt iRobot beleggers een manier om te profiteren van de toenemende acceptatie onder consumenten van robottechnologie in huis.

Lees ook: 10 winnaars om te kopen en lang vast te houden

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht