Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Deze 5 bedrijven zijn verantwoordelijk voor winstrecessie'

'Deze 5 bedrijven zijn verantwoordelijk voor winstrecessie'

De winsten van de S&P 500-bedrijven zijn in het tweede kwartaal afgenomen. Daarmee is de winst twee kwartalen op rij gedaald, waardoor officieel kan worden gesproken van een winstrecessie. MarketWatch ontdekte dat de winstrecessie voor een groot deel op conto kwam van vijf grote bedrijven.

In het tweede kwartaal nam de bedrijfswinst gemiddeld met 0,35% af, na een daling van 0,29% in het eerste kwartaal. Het was de eerste winstrecessie sinds 2017.

De Amerikaanse beleggingswebsite MarketWatch dook in de gegevens van FactSet en concludeerde dat vijf grote bedrijven de grootste bijdrage leverden aan de winstrecessie, namelijk: Apple, Boeing, Exxon Mobil, Facebook en Micron Technology.

Opmerkelijk is wel dat de redenen voor de winstdaling per bedrijf uiteenliepen. Dat suggereert dat de winstrecessie niet te wijten is aan een trend die zich over sectoren uitstrekt.

1. Boeing

Vliegtuigbouwer Boeing dook in het tweede kwartaal diep in de rode cijfers, omdat het concern om veiligheidsredenen zijn 737 MAX-toestellen aan de grond moest houden, na twee dodelijke crashes.

Boeing rapporteerde een nettoverlies van 3,3 miljard dollar in het tweede kwartaal. In dezelfde periode vorig jaar boekte de Amerikaanse vliegtuigbouwer nog een winst van 1,9 miljard dollar. Boeing leverde daarmee de grootste bijdrage aan de totale winstdaling van de S&P 500-bedrijven in het tweede kwartaal.

2. Exxon Mobil

Zwakke olieprijzen en teleurstellende prestaties bij alle bedrijfsonderdelen droegen bij aan de winstdaling van maar liefst 34% van Exxon Mobil over het tweede kwartaal. De oliereus verwacht dat deze trend in het derde kwartaal is doorgezet.

Hoewel de winstdaling van Exxon Mobil niet de grootste was binnen de energiesector, hebben de resultaten van het bedrijf door zijn grotere weging in de S&P 500 wel een grote impact op de totale winstprestatie van de index.

Ter vergelijking: Noble Energy zag de winst in het tweede kwartaal zelfs met 158% kelderen, maar dat had slechts een relatief gering effect op de winst van de S&P 500. Exxon Mobil is namelijk bijna dertig keer zo groot als Noble Energy.

3. Apple

Apple kampt met een soortgelijk probleem. De winstdaling van 16,4% van de technologiereus in het eerste kwartaal was niet de grootste in de technologiesector, maar door zijn zwaardere weging in de S&P 500 leverde de iPhone-maker wel de grootste bijdrage aan de winstdaling van de index in de eerste drie maanden van het jaar.

4. Facebook

De winstval van Facebook onderstreept andere problemen die grote technologiebedrijven achtervolgen. Facebook kreeg in de eerste helft van het jaar een recordboete van 5 miljard dollar van de Federal Trade Commission, vanwege het privacyschandaal rond Cambridge Analytica.

Hoewel die boete een eenmalig probleem was, zijn de regelgevingsproblemen van het bedrijf nog niet verdwenen. Facebook wordt daarnaast geconfronteerd met hogere kosten om de privacy en de beveiliging van zijn platform te verbeteren.

5. Micron Technology

De winst van Micron Technology staat onder druk door de dalende prijzen van geheugenchips. Zowel in het eerste als het tweede kwartaal daalde de winst van het bedrijf met meer dan 50%. Ook in het derde kwartaal drukt Micron Technology de winst van de S&P 500: het bedrijf rapporteerde eind september een winstval van meer dan 80% in het derde kwartaal.

Facebook lijkt witte raaf

De pijn lijkt nog niet geleden. Volgens FactSet verwachten analisten een nog steilere daling van de bedrijfswinsten in het derde kwartaal. Facebook is de enige van de bovenstaande bedrijven die naar verwachting een winststijging zal rapporteren. De totale winst van de S&P 500-bedrijven zal naar verwachting met 4,88% dalen.

Hoewel de totale winst van de S&P 500-bedrijven dit jaar is afgenomen, zijn de aandelenkoersen niet gedaald. De S&P 500-index is dit jaar tot nu toe met 18,5% gestegen, terwijl de koersen van de vijf grootste bijdragers aan de winstrecessie dit jaar ook zijn opgelopen, variërend van een stijging van 1,5% voor Exxon Mobil tot een koerswinst van 49,5% voor Apple.

Lees ook: Dalen de bedrijfswinsten nu echt?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht