Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Geen recessie volgend jaar'

'Geen recessie volgend jaar'

We hoeven in 2020 nog niet bang te zijn voor een recessie in de VS, als we Jeroen Blokland, manager van de Multi Asset-fondsen bij Robeco, mogen geloven. Tijdens de outlookpresentatie van dinsdag 12 november in Amsterdam somde hij een aantal factoren op die de kans op een recessie volgend jaar vrij klein maken.

“Eigenlijk gaan wij uit van twee scenario’s, waarvan er eentje positief is en de andere negatief. Een tussenweg zien wij niet zo snel gebeuren”, gaat Blokland van start. “Maar ons basisscenario is positief, en dat is dat we volgend jaar geen recessie in de VS verwachten.”

Historisch lage werkloosheid en loongroei

Blokland wijst als eerste op de werkloosheid in de VS. “Die bevindt zich op het laagste niveau sinds eind jaren zestig. Met het oog op de banengroei denken we dat die voorlopig ook laag blijft. Daarnaast blijft de loongroei redelijk op peil. De combinatie van meer mensen met een baan die ook iets meer gaan verdienen, zorgt ervoor dat de bestedingen toenemen.”

“Verder zakt de maakindustrie wat in, vooral vanwege de handelsoorlog, maar blijft de dienstensector sterk.” 

Groei ‘naar voren gehaald’

Ook spelen de belastingverlagingen van afgelopen jaar mee. “Daardoor zag je een enorme plus van de Amerikaanse economie. De groei is bij wijze van spreken naar voren gehaald. Dat het nu iets inzakt, is daarom geen verrassing.”

En de inverse yield curve dan? “De tijd tussen een inversie een een recessie is gemiddeld 20 maanden. De kans is dus groter dat we dan inmiddels in 2021 zitten. Verder wil ik iets aanhalen dat niet vaak genoemd wordt: De uitkeringsaanvragen. Die geven doorgaans ruim van tevoren een signaal, maar ook die zien we nu nog helemaal niet.” 

Wat als…?

Dan het andere scenario: toch een recessie. Blokland: “Als ‘ie toch komt, hoeft ‘ie ook niet zo diep te zijn als die van 2000 of 2008. De recessies dáárvoor zijn ook niet zo diep geweest. Er zijn nu bovendien minder uitwassen dan in 2000 of 2008. Ze zijn er zeker wel - denk aan de bedrijfsschulden - maar toch, het zijn er minder.”

Maar als het misgaat, wat voor gevolg heeft dit dan voor de aandelenmarkten? “Pas op, want een minder heftige recessie hoeft niet te betekenen dat het op de beurs ook mild gaat. We kunnen zomaar 20% of meer kelderen.”

Eerst nieuwe records voor aandelen

De kans hierop is dus veel kleiner, benadrukt de specialist. “Wij verwachten dat de aandelenmarkten eerst nieuwe records zullen bereiken, waarna ze het wel iets moeilijker zullen krijgen.” 

“Aandelen blijven doorgaans stijgen tot vlak voor een recessie, en een aantrekkende economische groei zou moeten leiden tot een opleving van de winstgroei. De verwachting is dat aandelen - zowel uit ontwikkelde als uit opkomende markten - het beter doen dan andere beleggingscategorieën.”

Lees verder: 'Houd koers en blijf belegd'

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht