Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Coronavirus: 5 redenen om niet in paniek te raken

Coronavirus: 5 redenen om niet in paniek te raken

Na berichten dat het coronavirus ook buiten China om zich heen grijpt, waaronder in Zuid-Korea en Italië, brak er deze week grote opschudding uit op de wereldwijde beurzen. Toch zijn er volgens The Motley Fool goede redenen om niet in paniek te raken.

Maandag kleurde de AEX dieprood en werd de 600-puntengrens neerwaarts doorbroken. Gisteren zette de hoofdindex zijn glijvlucht voort. Ook op beurzen elders in de week was de onrust over de economische impact van het coronavirus voelbaar.

Is het verstandig om u naar de nooduitgang te bewegen? Of kunnen we beter stil blijven zitten? The Motley Fool denkt het laatste en somt vijf redenen op om niet in paniek te raken.

1. Drie maanden geleden stonden veel markten op recordhoogte

Een daling van de Dow Jones van meer dan 1.000 punten, zoals we die maandag zagen, lijkt groot, maar is niet meer dan een klein deukje in de stierenmarkt die nu al meer dan tien jaar aan de gang is. De Dow sloot op 16 november voor het eerst boven de 28.000 punten, dus met een daling van 1.000 punten verdampt slechts een klein deel van de winst van de meeste langetermijnbeleggers.

2. Verkopen na een grote daling is historisch gezien niet slim

Het is lastig om op een dag waarin de beurzen dieprood kleuren op uw handen te blijven zitten. Maar de geschiedenis leert dat grote crashes, zoals bijvoorbeeld in 1929, 1987, 2008 en 2009, vaak werden gevolgd door een sterke opgaande beweging. Beleggers die gisteren in paniek hun aandelen hebben gedumpt, zullen niet kunnen profiteren van een eventueel herstel, zo waarschuwt The Motley Fool.

De herstelfase duurt vaak niet eens zo lang, zo blijkt uit een inventarisatie van de koersontwikkeling na koersklappen van meer dan 3% door de website MarketWatch. De laatste tien keren dat de S&P 500-index een dagverlies leed van minimaal 3%, is de index de klap nog hetzelfde jaar te boven gekomen.

Dit is het gemiddelde herstel van de S&P 500 na:

  • 1 week: +1,83%
  • 1 maand: +2,08%
  • 1 jaar: +12,97%

Bij de Dow Jones-index is het beeld vergelijkbaar. Dit is het gemiddelde herstel na:

  • 1 week: +2,07%
  • 1 maand: +2,93%
  • 1 jaar: +12,52%

Nu geven historische data natuurlijk geen enkele garantie voor de toekomst en valt niet uit te sluiten dat het coronavirus grote schade kan toebrengen aan de economie en de financiële markten. Maar ook tijdens eerdere epidemieën, zoals door het SARS-virus uit 2003, is de markt steeds weer opgeveerd.

3. Verlies uw langetermijnvertrouwen in de markt niet

Kijk niet teveel naar beursbewegingen op een enkele dag - of zelfs een week of een maand – want dat kan tot paniekverkopen leiden, terwijl algemeen bekend is dat angst een slechte raadgever is. Markten hebben altijd ups en downs, maar op de lange termijn is beleggen in aandelen in veel gevallen een goede langetermijninvestering gebleken. Beleggen tijdens neergaande periodes kan de kans vergroten dat u uiteindelijk een winnaar zult zijn.

4. Grote dalingen zijn nu niet zo'n groot probleem

In absolute zin was de daling van de Dow op maandag het op twee na grootste dagverlies in de 124-jarige geschiedenis van deze index. Maar relatief gezien was het de op 254 na grootste daling op dagbasis. Op Zwarte Maandag in 1987 kelderde de Dow Jones-index met 508 punten - een stuk minder dus dan maandag - maar omdat de index toen een stuk lager noteerde, kwam dat neer op een koersval van 23%. Daar tegen afgezet valt de koersdaling van 3,7% van afgelopen maandag wel mee.

5. Een dip biedt een mooie koopkans

Tijdens de stierenmarkt van de afgelopen tien jaar zijn er niet veel koopmomenten geweest. Grote neerwaartse dagen zoals gisteren bieden beleggers de kans om op koopjesjacht te gaan.

Blijf bij uw plan

Mocht u nerveus zijn over het coronavirus en de impact daarvan op de beurs, bedenk dan dan dat u niet alleen bent. Maar dat is geen reden om in paniek te raken. The Motley Fool adviseert om de daling in perspectief te plaatsen en u te focussen op de lange termijn.

Lees ook: Goudprijs piekt door virusangst

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht