Word abonnee en neem Beursduivel Premium
4 tips om nu te investeren in schone energie

4 tips om nu te investeren in schone energie

Nu we ons steeds meer bewust zijn van de schadelijke impact van fossiele brandstoffen op ons klimaat, is er steeds meer vraag naar beleggingen in schone energie.

Investeren in de alternatieve energiesector is niet makkelijk, maar een aantal indexfondsen richt zich nu op specifieke sectoren zoals water of zonne-energie.

"De uitdaging van investeren in duurzame energie is dat je veel beleidsrisico's loopt"
Derek Horstmeyer, docent financiën aan George Mason University.

US News zette vier tips op een rij voor beleggen in duurzame energie.

Kijk uit voor greenwashing

Niet elke investering is zo groen als die op het eerste gezicht lijkt, waarschuwen experts. Beleggers moeten verder kijken dan alleen de naam van een beleggingsfonds of indexfonds omdat er veel greenwashing plaatsvindt, zegt Lisa Hodges, oprichter van Shift to Impact, een in Washington gevestigd financieel adviesbureau.

"Dat een fonds zegt dat het groen is, betekent niet dat dat noodzakelijkerwijs het geval is," zegt ze.

Zo zou een fonds dat zegt dat het niet belegt in fossiele brandstoffen best kunnen investeren in bedrijven die bijvoorbeeld werkzaam zijn in onderhoud of distributie in de olie- en gassector, zegt Hodges. Website als asyousow.org helpen beleggers te bepalen of een bepaalde investering ook daadwerkelijk is wat die voorgeeft te zijn.

Kies voor een fonds

Beleggingen in alternatieve energie kunnen sowieso al behoorlijk volatiel zijn wegens onvoorspelbare weerspatronen, en dan komt er nog bij dat het beleid van overheden doorlopend verandert.

"Aangezien regelgeving, subsidies en zaken als internationale klimaatakkoorden van invloed zijn op het rendement van zonne-energiebedrijven en andere schone energie, neemt een investeerder een groot risico door te investeren in deze sector", aldus Horstmeyer.

De groene-energiesector kreeg in de beginfase veel overheidssubsidies. Nu de sector volwassen geworden is, wordt de subsidiekraan dichtgedraaid. Dat kan gevolgen hebben voor de koers van bepaalde bedrijven.

"De makkelijkste manier om in schone energie te beleggen is door middel van indexfondsen. Zo kunnen beleggers een deel van het risico verbonden aan het bezitt van een enkel aandeel beperken," zei Mike Loewengart, hoofd beleggingen van E-Trade Financial.

Veel van de mogelijkheden om te investeren in duurzame energie zijn nog niet goed getest door de markt, zegt Daren Blonski, hoofd van Sonoma Wealth Advisors in Californië.

"Beleggers die ervoor kiezen om te investeren in nieuwe benaderingen van het opwekken van energie stellen hun portefeuille bloot aan beleggingen met een hoger risico, en dit kan problematisch zijn voor het langetermijnrendement", zegt hij.

Een indexfonds of beleggingsfonds voor duurzame energie kan ook om deze reden een goede manier zijn om het risico te spreiden.

Doe zelf onderzoek

Voordat er in een bedrijf of ETF wordt belegd, is het van cruciaal belang om onderzoek te doen. Sommige fondsen zijn wel erg sterk geconcentreerd in één sector of regio, aldus Loewengart.

"En sommige fondsen beschouwen investeringen in kernenergie als groen, maar die zijn niet voor alle beleggers geschikt," zegt hij bovendien.

Overweeg groene obligaties

Groene obligaties zijn een andere optie voor beleggers op zoek naar inkomsten. Deze obligaties zijn schuldbewijzen die worden gebruikt om projecten te financieren die een positief effect hebben op het milieu, zegt Blonski.

"De bijbehorende verplichting om de lening terug te betalen maakt obligaties minder riskant dan aandelen waarvan je koers en dividend maar moet afwachten."

Lees ook: 7 manieren om te investeren in energieopslag

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht