Het is goud dat blinkt

NICO PANTELIS | DINSDAG 21 SEPTEMBER 2010, 00:00 uur | 484 keer gelezen |
Waardering:
De prijs van goud breekt bijna dagelijks een nieuw record. De stijging wordt onder meer gestuwd door aankopen van centrale banken en momentumtraders, maar het grote publiek is nog niet mee. We hebben nog een hele weg af te leggen.

Goud blinkt, harder dan ooit tevoren! De prijs van het edelmetaal is op ramkoers en tekent de jongste weken bijna iedere dag een nieuwe recordkoers op. Op het moment van schrijven zien we wederom een nieuwe recordprijs op de koerstabellen staan: 1283,5 dollar/ounce. Het is een fantastische klim!

De stijging van de goudprijs is hoofdzakelijk het resultaat van een toenemende zorg onder marktparticipanten over het gevoerde monetaire beleid van de Westerse centrale banken, met name de VS die vandaag nog steeds de reservemunt van de wereld leveren: de Amerikaanse dollar. De Federal Reserve doet er alles aan om inflatie te creëren om zo de economie terug op kruissnelheid te krijgen. Dit gaat uiteraard ten koste van de dollar, die steeds meer aan waarde inlevert. Het resultaat is dat de prijzen van grondstoffen vandaag weer eens door het figuurlijke dak gaan. Dit vertaalt zich in de CRB index (een korf met de belangrijkste grondstofprijzen) die opnieuw nabij z’n hoogste koers ooit noteert.

Printen

Terwijl de Amerikaanse centrale bank (en zijn Europese tegenhangers) druk in de weer is met het ‘printen’ van nieuwe valuta, is het bij de collega-centrale banken in de groeimarkten alle hens aan dek. Ze zien de waarde van hun monetaire activa, die vandaag (nog steeds) hoofdzakelijk uit USD bestaat, smelten als sneeuw voor de zon. Sinds enige tijd hebben de centrale bankiers uit de groeilanden hun aankoopprogramma’s voor fysiek goud opgestart.

De jongste melding kwam uit Thailand, waar afgelopen vrijdag bekend werd dat de centrale bank z’n goudvoorraad heeft opgetrokken met zo’n 20% in juli 2010! Hiermee verhoogde Thailand zijn goudreserve van 2,7 miljoen ounces (juni) tot 3,2 miljoen ounces. Volgens de berichten zouden de aankopen volledig in de ‘open markt’ doorgevoerd zijn. Voor ons is het nogmaals de bevestiging dat de Westerse centrale banken de uitverkoop van hun goudvoorraden hebben gestaakt.

Naast de toonaangevende aankopen van goud door centrale banken (uit de groeimarkten), zijn er natuurlijk ook nog de momentumspelers in de markt die de prijs van het gele edelmetaal verder opdrijven. De traders zijn er meestal als de kippen bij om de nieuwste technische uitbraak op te pikken en op golf mee te liften. Uiteraard is deze factor van ondergeschikt belang omdat dergelijke partijen net weer zo snel vertrekken als ze gekomen zijn. Maar hoe dan ook, ze zijn momenteel een bijkomende drijfveer voor een al maar hogere goudprijs.

Grote publiek

Wat ons echter vooral verbaast is dat het grote publiek de goudtrend tot dusver niet heeft opgepikt. Er heerst nog steeds een grote afkeer onder de beleggers als het thema ‘goud’ aan bod komt. Zelfs na 10 jaar van onaflatende stijgingen is het algemene sentiment onder beleggers – professioneel of niet – nog altijd dat van ‘ongeloof’. Zelfs met de forse stijging van de afgelopen dagen is er niet meteen sprake van een stormloop bij de goudhandelaars. Het blijft een opmerkelijk gegeven!

Voor ons niet gelaten: het absenteïsme van de grote massa blijft een belangrijk onderdeel voor de huidige fase van de stierenmarkt in edelmetalen. Het onderstreept tevens de stelling dat we ons nog een vroeger stadium van de 2de fase begeven van deze seculaire bull market. Onder professionals ook wel bekend als de ‘awareness fase’.

De 2de fase wordt gekenmerkt als een langdurige klim van de bekende ‘wall of worries’, terwijl de 3de (en tevens laatste) fase gepaard gaat met een algemene (aankoop)paniek onder het grote publiek die de stijging niet meer willen missen. U wel bekend van de maniefase van de technologiebubbel van eind jaren ’90. We hebben vandaag nog een hele weg af te leggen vooraleer we kunnen spreken van een bubbel in goud!

 
Actief handelen met aandelen? Bekijk dan Slim in Trading

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite voor de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als Energy Consultant bij NUS Consulting. Hierop volgend werkte hij als financieel analist en redacteur voor Inside Beleggen en Cash/Trends. Tenslotte was hij actief als commodity specialist en markets analist bij KBC Bolero en tevens equity analist bij KBC Securities. Slim Beleggen publiceert momenteel 4 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Technologie Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen het Slim in Trading platform, het Slim in Dividend platform en een gratis nieuwsbrief .
Reactie plaatsen

Reacties1

chris 21-09-2010, 15:52
Als ik de goudcurve bekijk, dan zitten we nu al gevaarlijk hoog. Je kunt natuurlijk altijd nog instappen en hopen dat het nog verder omhoog gaat, de kans is echter groot dat de goudprijsbubbel binnenkort uiteenspat. Andere beleggingen in b.v. hoogdividendaandelen leveren nu eenmaal wel dividend op (of rente), goud niet, terwijl veel hoogdividendaandelen nu nog laag gewaardeerd zijn en goud nu torenhoog gewaardeerd is (na sinds de bubbel in 1980 tientallen jaren lager te hebben gestaan)

Reageren

  Koersen

  Indices
  Er zijn momenteel geen koersen beschikbaar
   koers%
   koers%
  Stijgers & Dalers
  Stijgers Laatst+/-%tijd
  Er zijn momenteel geen stijgers
   
  Dalers Laatst+/-%tijd
  Er zijn momenteel geen dalers