Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

EUtmuntend rendement

Vergeet die crisis en de paniekvoetbalkrantenkoppen. In Europa is het voor beleggers goed toeven. Natuurlijk, de Amerikaanse aandelenmarkt laat dit jaar alles achter zich, maar niet voor niets is het Invesco Continental European Small Cap Fund met een rendement van 24% per 31 juli het best presterende fonds binnen de IEX Fonds 40 in 2013. Daar mag je mee thuis komen, in crisistijd.

Maar niet alleen aan Londense trading desks wordt goed geboerd met Europese smallcaps. Op ons eigen unieke platform IEXTraders scoort EBAH ook prima. Met een rendement van dik 16% year to date kun je je afvragen waarom je een dure fondsbeheerder zou moeten inschakelen. Hij laat het andere Europese smallcapfonds in de index, Threadneedle Pan European Smaller Companies dit jaar ruimschoots achter zich.

EBAH behaalt dat rendement met een heel geconcentreerde portefeuille van niet meer dan een vuistvol aandelen, zowel Nederlandse als (vooral) Franse. Op dit moment vooral Nederlandse, trouwens: Accell, BAM, USG, Kas Bank en als aanvulling GDF/Suez. Eerder werden met name ritjes gemaakt met EuroDisney, maar ook Fiat en Nokia.

Met name berichten in de media worden gebruikt als aan- en verkoopmomenten. Kan werken als je met de vinger aan de knop zit, kennelijk. De grafiek is (voorlopig) het bewijs.

Minder goed vergaat het 't andere Europa-fonds op IEXTraders, het Roluceman-fonds. Het fonds bungelt ogenschijnlijk kansloos onderaan het rendementsoverzicht, maar is wel met een voorzichtig herstel bezig. Over zowel de laatste maand als over de afgelopen drie maanden is het fonds een stabiele subtopper. Dat is te danken aan een koerswijziging, of beter gezegd: andere strategie binnen het technische analyse-deel van de portefeuille.

Hoewel het zo snel wijzigen van strategie niet van een heel solide langetermijnvisie getuigt, krijgt de wijziging voorlopig het voordeel van de twijfel. We laten ons graag verrassen. Sowieso is de portefeuille van Roluceman een interessante excercitie, gezien de smeltkroes van ideeën, variërend van TA tot en met een value-benadering. En dat alles binnen een aandeel of vijftien.

Het herstel, na een valse start, is nog pril maar begint zichtbaar te worden in de grafiek. We houden onze fingers crossed

 

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht