Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Op koers voor brons!

Op koers voor brons!

Dutch discount, notoire underperfomance en nog meer ach en wee geklaag. Nee, de AEX en de Nederlandse beurs hebben niet de beste naam. Terecht, want ondanks het relatief mooi dividend van Nederlandse aandelen, stellen de koersen door de jaren heen veelal teleur en blijft Beursplein 5 chronisch achter.

Het blijft verbazingwekkend, maar ondanks alle ellende dit jaar - onder andere TNT Express, Imtech en SNS Reaal - de gestage uitstroom aan fondsen en de enorme underperformance van zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever, doet het Damrak het dit jaar e.x.t.r.e.e.m. goed.

Hoe goed? Nou, met een beetje mazzel eindigen we dit jaar op het podium! Hier heb ik het lijstje ontwikkelde markten van Morgan Stanley Asset Management (MSCI) in euro's en met herbelegd dividend. Deze breed samengestelde indices vind ik de beste en eerlijkste manier om landen te vergelijken.

Finland en Ierland zijn normaal gesproken - op de beurs houd ik altijd een slag om de arm - buiten bereik. Die Yanken kunnen we wel hebben :-) Nederland is zoals u ziet in een nek-aan-nek race verwikkeld met de VS, Duitsland en Spanje om de bronzen stek. Daaronder liggen op een paar procent meer kapers op de loer.

 

 

Ingeprijsd?
Wat is nu de moraal van dit verhaal? Nee, het gaat mij als erkend slecht verliezer niet om het statische feitje of we al dan niet derde worden. Duh. Laat dit nog eens op uw inwerken: al die beursdrama's, downgrade S&P en verder de algehele eocnomische en politieke malaise in ons land. En dan zó'n beurs!

Kijk daarom niet raar op als juist de beurs slecht gaat presteren als het verder overal beter gaat. Gewoon omdat het al is ingeprijsd. Wellicht is vandaag daar al een voorproefje van: begrotingsdeal VS, Volcker Rule aangenomen en de EU neemt - goed of slecht laat ik in het midden - besluiten over de bankenunie.

En de koersen? Ze miezeren... De opluchtingsrally was er blijkbaar dit najaar al? Dat is misschien wat overdreven, maar u begrijpt wat ik bedoel.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht