Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Het blijft regenen

Het weer is echt pet in Nederland, het blijft maar regenen. Mijn Beurstwin uit Marbella was over en hij was er juist blij mee, hij had het gemist. Maar nu hij weer terug is naar het zonnige zuiden hopen wij natuurlijk gewoon dat de zomer eindelijk begint, met lekker luieren in de zon en in de avond een BBQ.

Maar ook op de beurs regent het spreekwoordelijk de afgelopen week. Net nu het allemaal wat beter leek te gaan, kregen we slecht nieuws over:

  • Spanje
  • Griekenland
  • de economie in de Verenigde Staten

Nu was dat laatste voor mij geen echt nieuws, want er kwamen al tijden geen heel goede berichten over de Amerikaanse huizenmarkt. Niet echt gek als de banken vol met panden zitten. Zie bijvoorbeeld dit bericht

Vastgoed blijft moeilijk hoewel ik het toch ook een goede hedge vind tegen hyperinflatie. Veel beter dan dat waardeloze goud dat gemakkelijk van u afgepakt kan worden. Maar los daarvan geloof ik ook dat u gewoon wat goedkope aandelen moet inslaan.

Neem nu BAM. De koers staat dichtbij een koopsignaal in de Twindicator. Ik heb het aandeel in de crisisportefeuille zitten. Deze portefeuille heeft het overigens heel leuk gedaan in een heel korte tijd terwijl het een langetermijnidee is.

Air France-KLM zat ook in diezelfde portefeuille, maar dit aandeel viel officieel niet onder onze criteria. Vandaar dat we nu we de sprong van vorige week hebben gezien ook lekker onze winst pakken. Dit ondanks dat het technisch gezien mogelijk nog verder kan herstellen.

TomTom kocht ik omdat ik er een overnamekandidaat in zag voor een bedrijf als Apple. Ook ik zag in dat Apple niet graag met de techniek van Google wilde werken.

Maar nu ze via de zijdeur gebruikmaken van TomTom is het niet meer nodig om dit bedrijf over te nemen. Ik zou daarom en omdat het fundamenteel veel beter gaat met dit bedrijf toch afscheid willen nemen van dit aandeel. Mijn fantasie is er uit.

De commodityprijzen zijn aan het dalen en we hebben in de Twindicator een mooi pullbacksignaal. U moet dus short met een korte stoploss. Als het wel omhoog gaat, krijgt u ineens een koopsignaal. Als u dit een te gevaarlijk spel vindt, kunt u ook kijken naar aandelen die erg commodity-gerelateerd zijn.

Bijvoorbeeld Caterpillar, dat graaf- en grondverzetmachines produceert en levert aan veel mijnen. Ik heb dit aandeel als ik het me goed herinner eerder genoemd als short.

De olieprijs is ook een commodity dat op vraag en aanbod reageert. Dus als de economie wegzakt zal de olieprijs nog verder dalen en dat is dan ook in de termijnprijzen verwerkt.

Nu dacht en denk ik nog steeds dat de olieprijs wel genoeg gedaald is. In dit licht is het ook goed te zien dat de spread tussen Brent en Crude weer langzaam maar zeker aan het verdwijnen is.

Mijn beurstwin speelt hier al tijden op in in zijn Carefund. Dit is een van de redenen dat hij het weer goed doet. Dit soort pairtrades kunt u als particulier bijna niet doen en dus bent u automatisch veroordeeld tot een fund.

Mocht de olieprijs nu blijven dalen - nogmaals: ik denk van niet - dan is het goed om naar de oliewaarden (oliebedrijven) te kijken en er een te zoeken die u dan kunt shorten (door bijvoorbeeld een turbo short te kopen).

Een aandeel waar ik al eerder ritjes in maakte is Exxon. Als de koers nog iets daalt (onder de 81,50 dollar) krijgen we een shortsignaal in dit aandeel.

Dus oliewaarden zijn tricky om nu long te gaan maar de banken blijf ik goedkoop vinden.

Ik koop liever bankaandelen dan de nog relatief hoge oliefondsen. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht