Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

‘Regio’s laten miljoenen euro's liggen op bedrijventerreinen’

Een gemiddelde Nederlandse regio kan nog tientallen miljoenen euro’s verdienen door slimmer om te gaan...

Een gemiddelde Nederlandse regio kan nog tientallen miljoenen euro’s verdienen door slimmer om te gaan met bedrijventerreinen. De mogelijkheden hiertoe bestaan onder meer uit marktconforme grondprijzen, branding van bedrijventerreinen en het beter faciliteren van ondernemers op oude terreinen. Ook samen nieuwbouwplannen schrappen levert gemiddeld tientallen miljoenen euro’s op. Dat meldt Stec Groep op basis van een werkcongres op 21 juni met veertig overheden en vastgoedpartijen.

Veel plannen zijn niet voldoende afgestemd op wat bedrijven willen. Zo stellen sommige gemeenten te hoge eisen aan duurzaamheid en bieden ze verkeerde kavelgroottes aan. Hierdoor wordt grond niet uitgegeven, terwijl er wel vraag is. Het terrein een nieuwe identiteit geven levert door meer afzet en lagere rentelasten een 20 procent beter eindresultaat. Ook via branding van locaties is een waardesprong van 20 procent mogelijk.

Laat ondernemers meer verbouwen, opknappen en uitbeiden, is ook een advies van Stec. Zo trekt een regio meer investeringen aan. Daarnaast adviseert het bureau om grondprijzen voor bedrijventerreinen niet meer te baseren op de kosten of de prijzen van buurgemeenten. Marktconforme prijzen leiden niet tot een terugval in de afzet, zo blijkt volgens Stec uit de ervaringen in regio’s als Groningen-Assen, De Bevelanden en Twente.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.