Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Robeco: "Doormodderen"

“Doormodderen”. Het woord klonk vaak tijdens de presentatie van economen Léon Cornelissen en Ronald Doeswijk bij de Robeco Half year Outlook 2012 gisteren in het Amsterdamse Concertgebouw. Of het nou om de EU, de VS, de aandelen- of obligatiemarkten ging, de conclusie van beide heren luidde meestal “doormodderen”.

IEX moest even wachten op de grafieken, vandaar nu pas dit stukje. Want Robeco had te mooie grafieken om een verhaal zonder te maken. In dit stuk ziet u een selectie van tien aan de hand waarvan IEX u het Robeco-verhaal uit de doeken doet. Eerst het hoogste woord er maar uit: “Er komt geen wereldwijde recessie, alleen afkoeling.”      

Het verhaal wat dit betreft voor Europa en de VS mag als bekend worden verondersteld, maar hoe zit het met China? Cornelissen had een speciale grafiek meegebracht: de economische indicatoren van de Chinese vice-premier Li Kee Tsjang. Uit Wikileaks zou zijn gebleken dat deze partijbons de officiële data met een korrel zout neemt.

Tsjang kijkt liever naar onderstaande indicatoren… en die duiden inderdaad op afkoeling, maar nog niet op een recessie (voor Chinese begrippen dan). Mocht het toch fout gaan in China, dan is er volgens Robeco geen reden tot paniek want het land heeft vele mogelijkheden om te stimuleren.      

Europese tweedeling
“Doormodderen”. Dat was ook de conclusie van Robeco over de EU. Langzaam maar zeker en met kleine stapjes gaat de EU verder richting banken- monetaire en politieke unie, wat dat ook maar precies mag inhouden. Reken zeker niet op een "masterstroke" die in één klap aan alle ellende een eind maakt.

Intussen blijft er een economische tweedeling, zoals deze industriële productiegrafiek pijnlijk duidelijk maakt.

Anders deze wel met de tienjaars rentes. Overigens denkt Robeco dat de AA(A)-rentes laag blijven in de komende tijd, want de vraag blijft in deze onzekere tijden groot naar zogenaamd "veilig" staatspapier. 

Auf wiedersehen?
Cornelissen merkte nog wel drie dingen op. Ten eerste keert vroeg of laat het Griekenland-verhaal terug. Ten tweede speelt het zuiden de euro enorm parten. Economische malaise, maar de rentes stijgen juist in plaats van dalen (zoals de boekjes zeggen) waardoor investeringen uitblijven en de groei niet wordt aangezwengeld.

De wal keert gewoon het schip niet. Tot slot schetste Cornelissen ook nog een scenario dat niet Griekenland, Spanje en/of Italië de EU verlaat, maar Duitsland! We mogen het niet hopen, want dat leidt to een peperdure D-Mark, een enorme escalatie van de crisis en leidt zeker tot een economische depressie.

Europa versus VS
Doeswijk ging vooral in op het verschil tussen de prestaties tussen de Europese en Noord-Amerikaanse aandelenmarkt. Europa blijft erg, erg achter. Een procentje of twintig, zoals u aan de grafiek ziet.

Anders maken deze parameters het verschil wel duidelijk:

Moet u dan snel switchen van de VS naar de EU? Nou, dat niet. Want in jaren dat er presidentsverkiezingen zijn doet Amerika het gemiddeld bovengemiddeld goed. Aangezien de Europese aandelen voorlopig blijven - inderdaad - doormodderen, zoals Robeco denkt.

Kapitaalbehoud
Hoe slecht aandelen trouwens presteren maakt deze grafiek duidelijk. Het huidige kapitaal van de wereldbevolking bestaat op dit moment ongeveer voor 37% uit obligaties en 37% uit aandelen. In vijftig jaar is het percentage stock niet zo laag geweest. 

Al met al luidt de conclusie van Robeco dat kapitaalbehoud momenteel het motto is. Van aandelen en obligaties hoeft u de komende tijd niet veel te verwachten. De enige asset waar nog wat te halen valt zijn bedrijfsobligaties (zo’n 2% premie) en dan vooral high yield (ongeveer 6% premie). Aldus concludeert Robeco: doormodderen… 

10%
Tot slot nog een veelzeggende grafiek met het KW2-bedrijfscijferseizoen voor de deur: de analistenverwachtingen gieren omlaag. Al met al wordt er dit jaar een winststijging van zo’n 10% verwacht.  En dat in deze moeilijk tijden. Wie zei daar eigenlijk doormodderen…?


Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guruwatch.nl

Meer over Guruwatch.nl

Recente artikelen van Guruwatch.nl

  1. aug '12 DE dus, maar ook Fugro? 1
  2. mei '12 Biotech CSM
  3. apr '12 Beursexit TomTom?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links