Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

ETF van Tak: Vanguard MSCI Emerging Markets ETF

ETF van Tak: Vanguard MSCI Emerging Markets ETF
Structuur: Fonds
Beheerder: Vanguard Group
Onderliggend: MSCI Emerging Markets
Indexeigenaar: MSCI
ISIN Code: n.b. ; handelscode VS: VWO

Doelstelling
Het zo getrouw mogelijk volgen van de MSCI Emerging Markets Index.

Onderliggende waarde
De onderliggende waarde is MSCI Emerging Markets Index. Deze index is in 1988 gelanceerd en bestaat uit ruim 800 onderliggende aandelen. Het is een zeer brede index waarin zowel grote, middelgrote als kleine bedrijven zijn opgenomen uit een groot aantal sectoren en 21 landen. Deze landen zijn Brazilië, Chili, Colombia, Mexico, Peru (Zuid Amerika), Tsjechië, Hongarije, Polen, Turkije (Europa), Egypte, Marokko (Midden Oosten), Zuid Afrika (Afrika), China, India, Indonesië, Zuid-Korea, Maleisië, Filippijnen, Thailand, Taiwan. (Azië). Het grootste aandeel is wordt gevormd door China (18%), Zuid-Korea (16%), Brazilië (13%) en Taiwan (11%).

Belangrijkste sectoren zijn Financials (24%), technologie (14%), Energie (13%)en Materialen (11%). Jaarlijks wordt beoordeeld of de landen nog wel onder de categorie opkomende landen vallen, en zo nodig wordt de index aangepast. Aardig is dat, volgens de website van MSCI, de aandelen uit deze index bij de start in 1988 ongeveer 1% van het wereld aandelenkapitaal uitmaakte, terwijl dat in 2010 is uitgegroeid tot 14%.

Structuur
De Vanguard MSCI Emerging Markets heeft een fysieke structuur. Dat betekent dat in principe aandelen uit de index worden gekocht. Het fonds noteert in dollars.

Securities lending
Vanguard kan extra inkomsten behalen door het uitlenen van de onderliggende aandelen uit de index aan derde partijen. De (netto) opbrengsten daarvan komen voor 100% toe aan de Vanguard houders. Om het risico van het uitlenen van de obligaties te beperken vraagt Vanguard onderpand van de lener. Er is geen heldere informatie beschikbaar over de precieze omvang van de securities lending en het in bezit zijnde onderpand. Uit het halfjaarverslag lees ik dat deze activiteit in de periode oktober-april bijna 24 miljoen dollar heeft opgeleverd.

Dividenden en andere uitkeringen
Het fonds keert vier keer per jaar dividend uit.

Rendementen en schatting totale kosten
In onderstaande tabel staan de rendementen van het fonds en dat van de benchmark over de laatste drie kalenderjaren. De benchmark is de MSCI Emerging Markets Index total return, waarin de ontvangen dividenden zijn verdisconteerd. Dat wil zeggen dat de dividendbetalingen worden meegenomen en worden herbelegd in de index. Het rendement van het fonds is berekend aan de hand van de intrinsieke waarde inclusief dividenden. De rendementen zijn in dollars.



Het fonds heeft een TER ratio van 0,20% per jaar. De feitelijke kosten wijken daarvan af, bijvoorbeeld door opbrengsten van securities lending (positief) en transactiekosten (negatief). Daarnaast spelen mogelijk fiscale aspecten een rol. Tot slot kan de tracking error (bijvoorbeeld door niet volledige replicatie) een belangrijke factor zijn waardoor het indexrendement afwijkt van het rendement van het fonds. De totale afwijking noem ik  de werkelijke kosten. Op basis van bovenstaand rendementsoverzicht liggen de werkelijke kosten in 2009 duidelijk hoger en in 2011 ongeveer in lijn met de TER. In 20110 was er zelfs sprake van een negatieve kostenpost (dus opbrengst). De gemiddelde werkelijke kosten over de laatste drie jaar bedragen 0,79%.  

Omvang, spreads en verhandelbaarheid
Van het fonds heb ik het precieze aantal uitstaande aandelen niet kunnen achterhalen. De totale fondsomvang (inclusief gerelateerde EM fondsen bedraagt circa 66 mld dollar. Op het moment van deze recensie was de bied- en laatprijs gelijk aan 41,20 -41,21 cent (0,02%).

Informatie
Vanguard geeft uitvoerige informatie over deze Emerging Market ETF. Deze informatie is niet beschikbaar in het Nederlands. Op de website lukte het mij niet de informatie over de securities lending boven tafel te krijgen.

Opmerkingen
De Vanguard MSCI Emerging Market ETF is verreweg de grootste van de door mij besproken op de Emerging Markets gerichte ETF’s. Dat maakt het (waarschijnlijk) mede mogelijk dat de TER ratio, met 0,2%, veruit de laagste is van alle EM ETF’s. Ook de door mij berekende werkelijke kosten laten wat dat betreft een gunstig beeld zien. Lastig voor de belegger is dat Vanguard meerdere op de Emerging Markets gerichte ETF aanbiedt, met name twee in Ierland geregistreerde fondsen. Deze fondsen zijn niet verhandelbaar op Euronext. Bovendien hebben de fondsen een hogere TER ratio. Ik ben in mijn bespreking uitgegaan van de bekendste en grootste ETF, die in de VS verhandelbaar is onder de code VWO. Beleggers die op zoek zijn naar een volledig fysieke Emerging Markets ETF tegen lage kosten kunnen met deze ETF uitstekend uit de voeten. Dat vanwege het hoge handelsvolume de bied- en laat spread met slechts 0,02% extreem laag is, maakt deze ETF extra aantrekkelijk.

In de IEX Productselector kunt u via de zoekfunctie de voorwaarden van deze en andere MSCI Emerging Markets ETF’s bekijken.

Lyxor ETF MSCI Emerging Markets
db x-trackers MSCI Emerging Markets
CS ETF on MSCI Emerging Markets
Amundi ETF MSCI Emerging Markets
iShares MSCI Emerging Markets 

Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht