Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Staats Maaltijden

Wie zich de laatste echt grote recessie in ons land rond 1980 nog herinnert, knijpt zichzelf vast af en toe in de arm. Destijds waren faillissementen van grote bedrijven en massaontslagen aan de orde van de dag. Iets wat ons vooralsnog blijft bespaard. Het gaat allemaal wat minder, dat zeker, maar grote klappen blijven uit.

Typerend hiervoor zijn de updates van DSM op haar Capital Market Days deze week in Basel:

  • De winst komt in 2013 aan de onderkant van de eerder afgeven verwachting uit
  • Het concern gaat extra kosten besparen
  • Waarschijnlijk verdwijnen er zo’n 1000 banen

Eerst maar even die kale cijfers. De plaatjes zijn eens een keer niet de sheets van een of andere grote zakenbank. Ze komen rechtstreeks uit de presentatie van CEO Feike Sijbesma op de Capital Days, die u gewoon op de site van DSM kunt lezen en downloaden.

Switchen
Niet leuk, maar zeker geen man overboord. Dit zegt veel over de slagvaardigheid en kracht van het bedrijf nu de economie in Europa al een jaar of vier per saldo stil staat. Nu is DSM niet de eerste de beste. Er zijn weinig bedrijven die in nog geen 50 jaar drie keer een andere corebusiness hadden en succesvol wisten te switchen.

  • Van kolenmijnen naar (bulk)chemie (DSM staat voor de De Staats Mijnen)
  • Van hoogcyclische bulkchemie naar meer anti-cyclische hoogwaardige materialen, voedingsmiddelen en farmacie

Met succes, want het aandeel verdubbelde grofweg deze eeuw, waar de AEX ongeveer halveerde. Dat was het verleden, hoe ziet de toekomst er uit? Het leuke aan deze Capital Market Days is dat DSM niet alleen met harde, kale bedrijfscijfers op de proppen komt, maar ook haar visie geeft op de toekomst.

Overnames
Aan ambitie geen gebrek, want strategisch zet DSM vooral (met Nutrition) in op het wereldwijde voedselvraagstuk. Bestuurslid Stephan Tanda hield daar een enorme presentatie over, die wellicht ook voor u interessant is om eens door te bladeren. Waarschuwing: de cijfers en data zijn niet altijd even leuk – verre van dat.       

Omdat het beleggen niet alleen om vergezichten aan de horizon gaat, maar vooral boter bij de vis is, hield CFO Rolf-Dieter Schwalb een presentatie hoe DSM in de komende jaren die strategische visie in harde pecunia denkt om te zetten. Daarin spelen vooral de overnames van de laatste jaren een belangrijke rol.

Dat is opvallend, want een altijd strikt op ooghoogte hangend blauw beleggersbordje zegt dat overnames meestal waarde vernietigen in plaats van creëren. Meestal, want de Aalbertsen van deze wereld bewijzen het tegendeel. DSM mag het bewijzen in de komende jaren. Als eerste: DSM is op papier een strenge penningmeester:        

Als dit grafiekje zo mooi blijft oplopen in de toekomst, heeft u geen koersstijgingen nodig om plezier aan uw aandelen te beleven. Dividend wordt met gulden letters geschreven bij DSM.  

DSM is zelf zeer, zeer content met haar overnames:

Kortom…

Resumerend: wij van DSM adviseren DSM, meent DSM. Daar zijn de analisten het mee eens, die zien nog genoeg fantasie en upside in het aandeel. Het fonds heeft een van de mooiste collectieve analistenopinies uit de AEX, maar dat is zeker geen garantie op succes. Eerder zelfs het tegendeel:

  • Buy: 18
  • Hold: 9
  • Sell: 1 (Credit Suisse)
  • Gemiddeld koersdoel: 50,75 euro


Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guruwatch.nl

Meer over Guruwatch.nl

Recente artikelen van Guruwatch.nl

  1. aug '12 DE dus, maar ook Fugro? 1
  2. mei '12 Biotech CSM
  3. apr '12 Beursexit TomTom?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links